Nominace pro megazápas se Slovenskem odtajněny! Co čeká šéfa poražené strany?

- Filip Lefenda

O víkendu 4. a 5. července se uskuteční historický megazápas mezi Českem a Slovenskem. Obě země změří síly v celkem deseti věkových kategoriích. V pondělí po poledni proběhla v areálu TK Sparta Praha tisková konference, na které byly oznámeny i očekávané nominace do seniorských výběrů. Mezi ženami bude Česko reprezentovat trio Kvitová, Vondroušová a Martincová. Za muže byli nominováni Veselý, Rosol, Kolář a Forejtek.

Jako první si vzal slovo prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. „Jsem moc rád, že se nám podařilo původní nápad dotáhnout až do konce. Jsem hrozně vděčný, že jste akceptovali možnost zahrát si po té nešťastné době vzájemné mezinárodní utkání,“ hovořil ke slovenské protistraně, kterou prostřednictvím videopřenosu zastupovali Tibor Macko, Dominik Hrbatý a Matej Lipták.

„Moc se na projekt těším. Je to i produkt velmi dobrých vztahů mezi českým a slovenským svazem. V Bratislavě se mimo jiné odehraje i nesmírně atraktivní souboj týmů z Fed Cupu – tam Češky patří mezi absolutní špičku, a tak věřím, že to bude velmi kvalitní přátelské utkání,“ pochvaloval si prezident slovenského svazu Tibor Macko.

Český ženský tým bude ve slovenské metropoli bojovat ve složení Petra Kvitová, Markéta Vondroušová a Tereza Martincová. „Jsem rád, že máme velký výběr hráček a můžeme do Bratislavy vyjet v sestavě, jakou máme. Děvčata k tomu určitě přistoupí velmi zodpovědně a budou chtít vyhrát. Tři holky jsme vybrali proto, že chceme, aby hráčky hrály a neseděly celý turnaj jen na lavičce. To by z našeho pohledu nemělo smysl,“ vysvětlil kapitán Petr Pála.

Slovenky vyrukují s trojicí Viktória Kužmová, Anna Karolína Schmiedlová a Rebecca Šramková.

Pálu doplnil i Kaderka. „Jsem hrozně rád, že máme tolik šikovných mladých holek, které Petru Pálovi pořád doplňují výběr. Například Linda Nosková či Nikola Bartůňková – to jsou všechno děvčata, která pokud zůstanou zdravá, mají před sebou velkou budoucnost,“ liboval si Kaderka, který na Slovensko poděkoval za nápad uspořádat i měření sil týmů do 23 let.

„Moc se těšíme na juniorskou konfrontaci, kde máme taktéž několik zajímavých jmen,“ podotkl Macko.

Následně bylo oznámeno složení mužské reprezentace, která bude se Slováky zápolit v Praze. K dispozici budou kapitánu Jaroslavu Navrátilovi Jiří Veselý, Lukáš Rosol, Zdeněk Kolář a Jonáš Forejtek. Slovensko budou reprezentovat Andrej Martin, Norbert Gombos, Filip Horanský, Lukáš Klein a Igor Zelenay. „Bude to velice vyrovnané, stejně jako v březnu. My i Slováci máme jednoho hráče v první stovce a budou to určitě kvalitní zápasy. Každým týdnem je cítit, že se blíží start sezóny a tenhle turnaj nám pomůže si čekání zkrátit,“ hovořila přes telefon česká mužská jednička Jiří Veselý, 65. hráč žebříčku ATP.

„Kluci se na utkání s Čechy těší. Zápasy už jim chybí a tohle bude velmi prestižní duel,“ prozradil za slovenskou stranu nehrající kapitán Dominik Hrbatý, jenž byl v dobách aktivní kariéry nominován do daviscupové reprezentace hned šestadvacetkrát.

Poté hovořil opět Macko. „Ve většině kategorií jsou velcí favorité Češi. Věřím nicméně, že naši reprezentanti jim dokáží zápasy znepříjemnit, ne-li je porazit. V dospělých družstvech mají oba týmy na své straně zajímavá jména a určitě je na co se těšit.“

„Slyšet komplimenty ze strany soupeře je příjemné, ke slovenskému tenisu nicméně chováme velký respekt a vždy rozhoduje až proměněný mečbol. Vše je otevřené. Máme s Tiborem vzájemnou dohodu – kdo vyhraje, dostane od svého kolegy pohár. Pokud zvítězí Slováci, přijedu do Bratislavy s pohárem a určitě si spolu zajdeme i na nějaký dobrý oběd. To samé samozřejmě platí i tehdy, pokud bychom nakonec byli úspěšnější my,“ prozradil Kaderka, jenž ale dodal: „Největším vítězstvím nebudou gemy nebo sety, ale fakt, že se nakonec celý turnaj odehraje. Je to vítězství i pro naše fanoušky a diváky,“ ví dobře prezident Českého tenisového svazu.

V závěru tiskové konference pohovořila přes telefon i Petra Kvitová. „Jsem ráda, že něco podobného vzniklo a oba svazy se dohodly na takovém formátu. S rukou stále bojuji, nicméně věřím, že o víkendu nastoupím a hra na tvrdém povrchu mi bude vyhovovat. Když budu připravená fyzicky, budu chtít hrát,“ ujistila dvojnásobná wimbledonská šampionka.

Program a nominace víkendových zápasů
Hoši "U-14" (Říčany) – Petr Brunclík, Vojtěch Valeš, Jan Kumstát, Maxim Mrva, Štěpán Sklenička
Hoši "U-16" (Bratislava) – Vojtěch Petr, Patrik Homola, Lukáš Velík, Jakub Menšík, Kryštof Švojgr, Filip Hanzelín
Hoši "U-18" (Říčany) – Daniel Siniakov, Matthew William Donald, Ondřej Válek, Hynek Bartoň, Jakub Nicod
Hoši "U-23" (Bratislava) – Tomáš Macháč, Michael Vrbenský, Jiří Lehečka, Dalibor Svrčina, Martin Krumich
Davis Cup (Sparta) – Jiří Veselý, Lukáš Rosol, Zdeněk Kolář, Jonáš Forejtek
Dívky "U-14" (Říčany) – Magdaléna Smékalová, Tereza Valentová, Marie Slaměníková, Nela Jandová, Jana Kareisová
Dívky "U-16" (Bratislava) – Nikola Bartůňková, Lucie Havlíčková, Kristýna Tomajková, Sára Bejlek, Amélie Šmejkalová
Dívky "U-18" (Říčany) – Linda Nosková, Barbora Palicová, Linda Klimovičová, Julie Štruplová, Nelly Kněžková
Dívky "U-23 (Sparta) – Anna Sisková, Linda Fruhvirtová, Darja Vidmanová, Brenda Fruhvirtová
Fed Cup (Bratislava) – Petra Kvitová, Markéta Vondroušová, Tereza Martincová