Djokovič byl zrazen a oklamán vládou, tvrdí přední epidemiolog

- Filip Lefenda

Srbský epidemiolog Zoran Radovanovič je přesvědčen, že si jeho krajan Novak Djokovič nezaslouží současnou kritiku v souvislosti s nákazou několika hráčů na Adria Tour. Světová jednička byla podle něj zrazena a oklamána vládou a zodpovědnost by tak měli nést jiní.

Djokovič si splnil dětský sen, přivedl na Balkán špičkové tenisty. Jeho nápad ale skončil obrovským průšvihem. Během turnaje v chorvatském Zadaru byli pozitivně testováni celkem čtyři účastníci, včetně samotného Djokoviče. A zatímco v jiných zemích stále platí přísná hygienická opatření, zápasy Adria Tour se hrály před zaplněným hledištěm. Hráči se mezi sebou objímali a podávali si ruce.

Podle organizátorů žádná pravidla porušena nebyla, neboť jednali podle regulí stanovenými srbskou a chorvatskou vládou. I proto se Radovanovič Djokoviče zastal. Podle něj byl majitel sedmnácti grandslamových trofejí zrazen a oklamán, a proto netušil, jak vážná situace doopravdy okolo koronaviru panuje.

„Novak balancoval na hodně tenkém ledě. Konání takové akce nebylo bezpečné. Situace je totiž mnohem horší, než mu bylo prezentováno,“ tvrdí srbský epidemiolog.

„Je vinen pouze kvůli své víře ve stát a systém. Nedokázal si představit, že by ho mohly naše úřady podvést. Dbal na rady odborníků a ti ho oklamali. Chtěli od Djokoviče politické body a nemysleli na to, že by ohrozili další hráče a publikum,“ nebral si servítky Radovanovič.

Samotného Djokoviče celá záležitost hluboce mrzí. „Je mi velmi líto, co náš turnaj způsobil. Vše, co jsme s pořadateli za poslední měsíc dělali, jsme činili s čistým srdcem a dobrými úmysly,“ ujišťoval první muž žebříčku ATP na sociálních sítích.

Kromě něj se na turnaji nakazili koronavirem také krajan Viktor Troicki, Bulhar Grigor Dimitrov a Chorvat Borna Čorič, pozitivní test měli i jeho trenér Goran Ivaniševič či manželka Jelena. „Pokud jste se zúčastnili Adria Tour nebo jste byli ve styku s jeho návštěvníky, nechte se prosím otestovat,“ vyzývá Djokovič s tím, že nyní bude pomáhat se zajištěním zdravotnických potřeb v Bělehradu a Zadaru, tedy městech, kde se konaly první dva díly zmíněné Tour.

Ty další byly zrušeny. „Modlím se za uzdravení všech,“ dodal Djokovič.