Vítězky Wimbledonu poslední dekády! Čtyřhra má výrazně české zastoupení

- Radek Štohl

V pondělí měl začít grandslamový turnaj ve Wimbledonu. Vinou nového typu koronaviru však byl předčasně zrušený. Oficiálně web WTA si při této příležitosti připomenul uplynulé vítězky ženské čtyřhry. Mezi nimi se objevily také čtyři Češky.

1) Jaroslava Švedovová, Vania Kingová (2010)
Kazašsko-americká dvojice na turnaji startovala jako nenasazená, v průběhu necelých čtrnácti dnů si však vyšlápla na třetí nasazený debl Petrovová, Stosurová. Ve finálovém střetnutí neztratila ani set proti dvojici Vesninová, Zvonarevová.

2) Květa Peschkeová, Katarina Srebotniková (2011)
Bývalé světové jedničky společně odehrály přesně dvě stě zápasů ve čtyřhře, přičemž získaly jedenáct trofejí. Nejvydařenější sezóna se datuje k roku 2011, kdy se mezi šesti triumfy objevil také pohár z Wimbledonu. Druhý nasazený pár v turnaji přišel o dvě sady, v závěrečných dvou zápasech soupeřkám dovolil osm gemů.

3) Serena a Venus Williamsová (2012)
Sestry Williamsovy patří k nejúspěšnějším tenistkám jednadvacátého století, což potvrzovaly také na zeleném pažitu. Před osmi lety nejprve dobyly Wimbledon, ve finále si poradily s Lucií Hradeckou a Andreou Hlaváčkovou. O měsíc později slavily zlaté olympijské medaile, v závěrečném duelu znovu přehrály české duo.

4) Su-wej Sie, Šuaj Pcheng (2013)
Osmý nasazený debl během wimbledonského turnaje nezvládl jedinou sadu, ve druhém kole ho nejvíce trápila Stéphanie Foretzová Gaconová a Eva Hrdinová. Za celou dobu se pouze jednou střetly s nasazeným deblem, ve finále přehrály dvojici Asleigh Bartyová, Casey Dellacquová 7:6, 6:1.

5) Sara Erraniová, Roberta Vinciová (2014)
Titul italské dvojice nebyl překvapením. Na třetím grandslamu sezóny byly výše nasazeny jen obhájkyně Su-wej Sie a Šuaj Pcheng. Erraniová s Vinciovou se pořádně nadřely ve druhém zápas, ve kterém proti deblu Nadija Kičenoková, Ljudmila Kičenoková zvítězily 5:7, 7:6(10), 6:1.

6) Martina Hingisová, Sania Mirzaová (2015)
Martina Hingisová čtyřhru Wimbledonu opanovala již v letech 1996 a 1998, po sedmnácti letech se dočkala znovu. Se Sanií Mirzaovou před zahájením turnaje zvítězily na pěti akcích sezóny 2015, na zdejším grandslamu ztratily sadu až ve finále. Proti dvojici Makarovová, Vesninová otočily duel po sadách 5:7, 7:6(4), 7:5.

7) Serena a Venus Williamsová (2016)
Americké duo podruhé. Znovu to bylo v olympijské sezóně, v osmifinále pošesté v kariéře porazily debl Hradecká, Hlaváčková. Následně v nejtěžším duelu zdolaly finalistky ze sezóny 2015 Makarovovou, Vesninovou 7:6, 4:6, 6:2. Na olympiádě vypadly v úvodním kole s českou dvojicí Lucie Šafářová, Barbora Strýcová.

8) Jelena Vesninová, Jekatěrina Makarovová (2017)
Ruskému páru to ve Wimbledonu vyšlo na šestý společný pokus. V té době druhý nasazený pár ztratil jeden set ve čtvrtfinále, v závěrečném duelu znemožnil duo Chao-čching Čan, Monica Niculescuová, kterému nepovolil jediný gem.

9) Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková (2018)
České hráčky si na první velkou společnou trofej počkaly do French Open 2018, vzápětí prorazily také ve Wimbledonu. Během těchto dvanácti zápasů zvládly sedm třísetových duelů, v All England Clubu absolvovaly hned čtyři taková střetnutí. Ve finále porazily debl Nicole Melicharová, Květa Peschkeová. Krejčíková se Siniakovou tak navázaly na juniorský Wmbledon 2013, kdy ovládly dívčí čtyřhru.

10) Barbora Strýcová, Su-wej Sie
Barbora Strýcová si na úvodní grandslamový titul z profesionálního okruhu počkala do třiatřicet let. Na nezapomenutelném Wimbledonu (ve dvouhře semifinále) působila po boku Su-wej Sie, se kterou během turnaje nepřišla o jedinou sadu. Favoritky pouze jednou musely do tiebreaku, v semifinále je ale nezaskočily ani Kristina Mladenovicová s Timeou Babosovou