Zrušil se Davis Cup kvůli financím? Kosmos loni prodělal přes miliardu

- Radek Štohl

Předčasné zrušení letošního finále Davis Cupu nemusí být spojené jen s koronavirem. Jak uvádí francouzský deník L'Equipe, pro investiční skupinu Kosmos bylo výhodnější letošní akci zrušit i vzhledem ke skutečnosti, že v přepočtu ušetří téměř půl miliardy českých korun.

V průběhu pátečního dne přišlo definitivní rozhodnutí –⁠ finálový týden Davis Cupu v Madridu byl odložený na následující rok. „Věříme, že je to nejlepší způsob, jak ochránit bezpečí a zdraví všech, kteří se těchto akcí účastní,“ uvedl šéf ITF David Haggerty s tím, že za vzniklou situací je pandemie koronaviru.

Podle L'Equipe však zrušení letošního ročníku má jen málo společného s tímto virem. Hlavním důvodem je údajně obava o finační výdaje. Ačkoliv Kosmos za loňský ročník ohlásil schodek 35 milionů eur, skutečné ztráty měly být až o patnáct milionů vyšší.

Pro Kosmos bude neuskuteční Davis Cupu nadále finančně ztrátový, vzhledem k nevyplacení prize money by však tato investiční skupina včele s fotbalistou Barcelony Gerardem Piquém měla ušetřit 18 milionů eur.

„Jedná se o zpátečku s jednoznačně nižšími náklady. Když během předchozího pořádání přijdete o takovou sumu a stále máte příležitost dát od toho ruce pryč, tak to uděláte," stojí ve francouzském deníku.

Do Davis Cupu se v posledních dnech opřel také Nicolas Mahut. Bývalý nejlepší deblista světa španělskému obránci vyčinil, že se o mužskou týmovou soutěž příliš nezajímá. „V podstatě nemáme žádné informace. Z pozice hráče si pouze můžete přečíst oficiální prohlášení," mrzelo Mahuta ve vyjádření pro L’Equipe

„Jakmile slyším jeho jméno, tak jsem extrémně naštvaný. Přál bych si, aby do záchrany Davis Cupu vynaložil tolik úsilí, kolik do jeho inovace. Vždyť tady zničil něco, co tu trvalo století," dodal francouzský hráč.