Davis Cup i Fed Cup se odkládají. Finálové turnaje se odehrají příští rok

- Jan Vojkůvka

Týmové soutěže mužů a žen se letos svého vyvrcholení nedočkají. Finálové turnaje, daviscupový v Madridu a fedcupový v Budapešti, se odehrají až v příští sezoně. Odklad se týká i českých týmů.

I s ohledem k plánovanému restartu sezony je odklad obou finálových turnajů na příští rok překvapivý. Mezinárodní tenisová federace oznámila odložení obou soutěží kvůli složité situaci s pandemií koronaviru.

„Věříme, že je to nejlepší způsob, jak ochránit bezpečí a zdraví všech, kteří se těchto akcí účastní,“ řekl šéf ITF David Haggerty. Finále Fed Cupu se bude hrát v dubnu 2021 a finále Davis Cupu v listopadu 2021. V roce 2022 se bude konat kvalifikace pro další ročník.

„Je to velká škoda. Škoda o to větší, že když jsem varoval, že nový model bude snadno zranitelný například exogenními šoky, nikdo to nechtěl slyšet,“ uvedl prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. „Navíc Piquého Davis Cup se stejně hrál s výjimkou utkání domácích téměř bez diváků, tak jeho přeložení moc nerozumím,“ podotkl.

O to větší radost Kaderka má z toho, že se povedlo domluvit střetnutí se Slovenskem, které se bude hrát 4. a 5. července. „O to více si užijme nadcházející střetnutí národních daviscupových týmů Česka a Slovenska za týden. Alespoň máme náplast na smutek za rok bez kdysi tolik atraktivního a žádaného mezinárodního soupeření,“ dodal.

V obou finálových turnajích se představí příští rok i čeští tenisté. Kapitáni českých výběrů rovněž neskrývali zklamání z toho, že budou muset čekat na vystoupení svých svěřenců až do příští sezony.

„Tajně jsem doufal, že by se finále mohlo v listopadu či prosinci odehrát, jako začátek nové sezóny,“ přiznal Petr Pála, lodivod fedcupového výběru. „Ale nedá se nic dělat, taková je celosvětová situace. Hlavně, aby se tenisová sezóna rozeběhla, v roce 2021 ji nic nenarušilo a v dubnu se těším do Budapešti.“

„Do Madridu jsem se těšil. Je to škoda, když už začnou turnaje, počítal jsem s finálovým týdnem letos. Tím spíše, že i ve Španělsku se situace uklidnila,“ přidal se Jaroslav Navrátil, šéf mužské lavičky. „Ale nedá se nic dělat, takové je rozhodnutí. Jsem rád, že alespoň platí vybojovaný postup do finálové skupiny. A mladí hráči mají před sebou rok na sbírání zkušeností z velkých turnajů, které, jak pevně věřím, za rok a půl v Madridu prodají.“