Komentář: Naruší to plány? Srbové ukázali světu, jak se to dělat nemá

- Jan Vojkůvka

Tenisová sezona se má restartovat počátkem srpna, prostředí bílého sportu však děsí situace, jež nastala v Srbsku. Adria Tour, kterou oficiálně pořádal bratr Novaka Djokoviče, se vůbec nedohrála a zúčastněné kosí koronavirus. Může to ohrozit plány na pokračování sezony?

Jen těžko se hledají slova k ledabylosti, s níž pořadatelé balkánské exhibiční show k turnajím přistupovali. Hráčské party, tisíce lidí v ochozech bez rozestupů, hráči se objímali, tancovali, sběrači míčků jim nosili ručníky... Vlastně všechno bylo špatně.

Na Adria Tour se všichni chovali, jako by žádná pandemie koronaviru nikdy neexistovala. Asi nejlépe to shrnul Dominic Thiem, který se kál na sociálních sítích: „Věřili jsme vládním nařízením v Srbsku, ale byli jsme asi až moc optimističtí. Naše chování bylo chybné, chovali jsme se příliš euforicky. Je mi to hrozně líto,“ napsal.

Thiem byl jedním z mnoha, který se Adria Tour zúčastnil. Nepatří ovšem mezi nakažené. Během posledních deseti dnů byl testován hned pětkrát a jak podotkl, vždy negativně.

To další však takové štěstí nemají. Grigor Dimitrov, Borna Čorič, Viktor Troicki, Novak Djokovič a také trenéři Dimitrova s Djokovičem Covid-19 chytili. Chování na turnajích v Bělehradě a Zadaru bylo zkrátka, jak uvedl Thiem, chybné.

Kdo vůbec zavlekl koronavirus mezi tenisovou smetánku? Testování, jak podotkl Dimitrovův agent, neprobíhalo. Pokud bychom si udělali krátký průzkum, vše by nasvědčovalo tomu, že viníkem je právě Novak Djokovič, který už tak schytává kritiku ze všech stran.

Světová jednička se totiž zúčastnila basketbalové exhibice 11. června v Bělehradě. Zde se Djokovič potkal s basketbalisty Nikolou Jokičem a Nikolou Jankovičem. Oba mají rovněž pozitivní testy, přičemž prvním potvrzeným nemocným byl Jokič. Mohl si Djokovič virus odnést právě z této exhibice a dorazit s ním i na turnaje Adria Tour.

To už je v tuto chvíli nejspíš bezpředmětné. Jisté ovšem je, že Srbové světu ukázali, jak se to dělat nemá. Pokud se podíváme na to, jak se pořádaly turnaje Adria Tour a porovnáme je například s turnaji konanými u nás, je vidět diametrální rozdíl.

A to nemusíme mluvit ani o tom, že na turnajích v Čechách se, naštěstí, zákeřná nemoc nešíří.

A tak otázkou zůstává, jestli srbská zkušenost nepřehodnotí plány tenisových asociací na pokračování sezony. Asi by se nemohlo stát nic horšího, než kdyby během US Open onemocnělo třeba 100 tenistů.

Jak řekl šéf ATP Andrea Gaudenzi: „Je to jako učit vaše děti, že vždy musí na kole jezdit s helmou. Napřed se brání a říkají ne. Ale poté, co z kola spadnou, si ji raději vezmou. Tenisté, které kolem sebe Djokovič shromáždil, se přísným opatřením bránili, a tak mnohé ohrožovali.“

Na druhou stranu, bezpečnostní opatření, které chce USTA přísně dodržovat, by tomu měla zabránit. Ano, přesně ta opatření, které například Djokovič tolik kritizuje. Ale možná, kdyby je zavedl na Adria Tour, k ničemu takovému by nedošlo...