US Open bude nakonec hostit také turnaj tenistů na vozíku. Přimluvily se i legendy

- Jan Havlovic

Na zářijovém US Open budou startovat kromě profesionálních tenistů také tenisté na vozíku. Organizátoři o tomto rozhodnutí informovali v tiskové zprávě. K tomu, aby se vozíčkáři do New Yorku dostali, výrazně pomohla také přímluva Andyho Murrayho a Rogera Federera.

Turnajový formát US Open pro profesionální tenisty na vozíku bude podobný tomu z předchozího roku. Pro vozíčkáře budou také platit stejná hygienická opatření jako pro tenisové profesionály. 

„Rozhodnut bylo učiněno na základně několika video-konferencí s tenisty na vozíku a zástupci ITF,“ stojí v oficiálním prohlášení pořadatelů US Open.

Původní zpráva o tom, že na letošním US Open nebudou zápolit vozíčkáři, vyvolala v tenisovém světě velkou diskuzi. Za tenisové profesionály s hendikepem později lobovali Andy Murray, Rogera Federer a další tenisté z přední světové dvacítky.

Z rozhodnutí pořadatelů měla radost i aktuální světová jednička Australan Dylan Alcott. „Velké poděkování patří vám všem, kteří nám vyjadřovali podporu. Bez vás by se tohle nemohlo stát skutečností,“ vzkázal přes sociální sítě desetinásobný grandslamový vítěz.

„Speciální poděkování patři Andy Murraymu, který nás podporoval za asistence Rogera Federera a dalších členů elitní dvacítky světového žebříčků. Mít podporu těch nejlepších bylo neskutečné,“ dodal devětadvacetiletý Alcott.

Hlavní soutěž profesionálních singlistů a deblistů začne v New Yorku za přísných hygienických opatření 31. sprna. Vozíčkáři budou zápolit na US Open od 10. do 13. září.