Staré Splavy: Siniaková, Krejčíková a Marková slaví výhry. Rosol ustál divoký duel s mladíkem

- Jan Kousal

Ve Starých Splavech druhým hracím dnem pokračovaly základní skupiny. Čtvrteční program otevřel duel dvou talentovaných mladíků, ve kterém Forejtek přehrál Paulsona. Prvně jmenovaný následně porazil také Tomáše Jirouška. Dvě výhry si ve čtvrtek připsali Lukáš Rosol, David Poljak, Jesika Malečková, Darja Vidmanová, Barbora Krejčíková a Johana Marková, přičemž Malečková s Vidmanovou a Krejčíková s Markovou se v přímém duelu utkají o semifinále.

Šafránek přehrál Jirouška
Václav Šafránek si připsal na turnaji ve Starých Splavech první výhru. Šestadvacetiletý tenista přehrál ve čtvrtečním dopoledním duelu kvalifikanta Tomáše Jirouška za hodinu hry po setech 6:0, 6:4.

Forejtek porazil Paulsona
V dopoledních hodinách byl ve Starých Splavech k vidění souboj dvou talentovaných mladíků Jonáše Forejtka a Andrew Paulsona. Z vítězství se radoval favorizovaný devatenáctiletý Forejtek, který zvítězil po setech 7:5, 7:6(5).

Pavlásek zvládl dohrávku
Adam Pavlásek zvládl úspěšně dohrávku v souboji s Martinem Dammem, synem bývalého grandslamového vítěze ze čtyřhry Martina Damma, když zvítězil za 73 minut po setech dvakrát 6:2. 

Vrbenský si poradil se Svrčinou
Michael Vrbenský vstoupil vítězně do hlavní soutěže turnaje ve Starých Splavech. Vítěz nedávného turnaje O pohár prezidenta ČTS si poradil s Daliborem Svrčinou za 74 minut po setech 6:1, 6:4. 

Poljak otočil duel proti Macháčovi
David Poljak otočil duel proti Tomáši Macháčovi, když zvítězil za necelé dvě hodiny po setech 2:6, 7:6(9), 10:2. Macháč odvrátil v tiebreaku druhého setu hned čtyři setboly, na ten pátý byl již krátký a zápas následně ztratil v supertiebreaku.

Rosol musel otáčet se Štylerem
Lukáš Rosol se po dvou porážkách dočkal výhry. Čtyřiatřicetiletý tenista ve Starých Splavech přehrál o čtrnáct let mladšího Ondřeje Štylera 3:6, 6:3, 10:8, zásluhou čehož si hned v úvodním zápase na turnaji připsal výhru.

Kolář proti Krumichovi potvrdil roli favorita
Zdeněk Kolář po pauze zaviněné opatřeními z koronaviru hraje ve výborné formě. Během uplynulých sedmi zápasů si připsal již šesté vítězství, naposledy se radoval proti Martinu Krumichovi, kterého porazil 6:4, 6:2.

Nejedlý si vyšlápl na Šátrala
Situace ve skupině B se pořádně zamotává. Pavel Nejedlý během čtvrtečního odpoledne vyzrál na Jana Šátrala 6:4, 6:3, oba tenisté tak mají po jedné výhře. Nejedlý se v závěrečném duelu potká s Martinem Krumichem, Šátrala čeká Zdeněk Kolář. 

Forejtek zvládl také druhý vyrovnaný duel
Jonáš Forejtek se výrazně přiblížil postupu do semifinále, když po výhře nad Andrew Paulson 7:5, 7:6 udolal Tomáše Jirouška 7:6, 6:4. Forejtek tak během čtvrtečního dne vybojoval dvě výhry, Jiroušek na ni naopak ještě nedosáhl.

Šafránek skrečoval duel proti Paulsonovi
Václav Šafránek ve čtvrtek odpoledne nedohrál zápas proti Andrew Paulsonovi. Šestadvacetiletý tenista duel vzdal za stavu 1:6, 1:2, během střetnutí u něj proběhlo ošetření nohy. 

Macháč udolal Pavláska
Tomáš Macháč na přelomu čtvrtečního odpoledne a večera zvládl těsný zápas s Adamem Pavláskem. Macháč si s protihráčem se zkušenostmi s Davis Cupu poradil 6:2, 4:6, 11:9.

Po Šafránkovi nedohrál ani Vrbenský
Během čtvrtečního dne došlo ke druhému předčasně ukončenému zápasu. Nejprve duel musel vzdát Václav Šafránek, později také Michael Vrbenský, který za stavu 2:6, 0:1 ukončil zápas proti Ondřeji Štylerovi.

Rosol zvítězil také ve druhém super tiebreaku
Lukáš Rosol uspěl i ve druhém čtvrtečním duelu. Po výhře nad Ondřejem Štylerem si poradil také s Daliborem Svrčinou, kterého zdolal 6:1, 0:6, 11:9. V super tiebreaku přitom prohrával 2:5. Rosola v pátek měl čekat Michael Vrbenský, start Vrbenského je však vzhledem ke skreči proti Štylerovi nejistý. 

Dvouhra mužů
Jonáš Forejtek
– Andrew Paulson 7:5, 7:6(5)
Václav Šafránek – Tomáš Jiroušek 6:0, 6:4
Tomáš Macháč – David Poljak 6:2, 6:7(9), 2:10
Adam Pavlásek – Martin Damm (USA) 6:2, 6:2
Lukáš Rosol – Ondřej Štyler 3:6, 6:3, 10:8
Michael Vrbenský – Dalibor Svrčina 6:1, 6:4
Zdeněk Kolář – Martin Krumich 6:4, 6:2
Jan Šátral – Pavel Nejedlý 4:6, 3:6
Jonáš Forejtek – Tomáš Jiroušek 7:6, 6:4
Václav Šafránek – Andrew Paulson 1:6, 1:2 skreč Šafránek
David Poljak – Martin Damm 6:1, 6:7, 10:3
Adam Pavlásek – Tomáš Macháč 2:6, 6:4, 9:11
Michael Vrbenský – Ondřej Štyler 2:6, 0:1
Lukáš Rosol – Dalibor Svrčina 6:1, 0:6, 11:9

Brenda Fruhvirtová vzdorovala Markové
Johana Marková si připsala první výhru na turnaji ve Starých Splavech, ale utkání proti Brendě Fruhvirtové bylo velmi vyrovnané. Teprve dvanáctiletá tenistka favorizované soupeřce statečně vzdorovala a prohrála po dvou hodinách boje ve dvou tiebreacích – 6:7(5) a 6:7(3). 

Krejčíková nezaváhala
Barbora Krejčíková potvrdila v souboji s čtrnáctiletou Sárou Bejlek roli favoritky, když zvítězila za hodinu a půl hry po setech dvakrát 6:3. Bejlek byla největším překvapením kvalifikačních bojů, když si po třech výhrách vysloužila start v hlavní soutěži. 

Vlkovská ztratila jen tři gemy
O první překvapení čtvrtečního programu se postarala Veronika Vlkovská. Tenistka z jedenácté stovky světového žebříčku přehrála v dopoledním duelu žebříčkově výše postavenou Anastasii Detiuc (363. místo v žebříčku WTA) za 78 minut po setech 6:0, 6:3. 

Nosková si vyšlápla na Smitkovou
Patnáctiletá Linda Nosková si připsala cenný skalp, když si vyšlápla ve čtvrtečním duelu na Terezu Smitkovou, bývalou 57. tenistku světa, kterou porazila po setech 7:6(6), 3:6, 10:4. 

Malečková potvrdila roli favoritky
Jesika Malečková má za sebou vítězný vstup do turnaje ve Starých Splavech. Pětadvacetiletá tenistka si ve čtvrtečním zápase poradila se čtrnáctiletou Nikolou Bartůňkovou za 75 minut po setech 6:1, 6:3. 

Viďmanová si poradila s Hradeckou
Darja Vidmanová ve svém prvním duelu ve Starých Splavech zaskočila favoritku. Sedmnáctiletá hráčka se na úvod utkala s Lucií Hradeckou, kterou porazila dvakrát 6:3.

Kolodziejová obrat s Lindou Fruhvirtovou nepřipustila
Miriam Kolodziejová na druhý pokus na turnaji ve Starých Splavech už uspěla. Někdejší hráčka třetí stovky žebříčku dvouhry po porážce s Kateřinou Siniakovou nedovolila překvapení s Lindou Fruhvirtovou, na kterou vyzrála po sadách 6:0, 7:5. Kolodziejová po prvních devíti vyhraných gemech dovolila soupeřce srovnat krok, závěr zápas ale patřil zkušenější hráčce.

Siniaková je blízko semifinále
Kateřina Siniaková ve Starých Splavech zvládla také druhé utkání. Aktuálně čtyřiapadesátá singlistka světa po výhře nad Miriam Kolodziejovou porazila také Barboru Miklovou (6:4, 6:0). Postup do semifinále bude chtít stvrdit během pátečního duelu s Lindou Fruhvirtovou.

Marková nedala šanci Bejlek
Johana Marková vyhrála také druhý zápas v základní skupině ve Starých Splavech. Jednadvacetiletá tenistka po jednoznačném odpoledním zápase se Sárou Bejlek 6:1, 6:0 bude usilovat o semifinále. 

Krejčíková neměla problémy ani s Brendou Fruhvirtovou
Barbora Krejčíková ve skupině B porazila také Brendu Fruhvirtovou. Krejčíková po hladké výhře nad Sárou Bejlek přehrála Fruhvirtovou 6:2, 6:3 a o semifinále se utká s Johanou Markovou.

Smitková našla recept na Vlkovskou
Tereza Smitková ve svém druhém čtvrtečním zápase už nezaváhala. Někdejší sedmpadesátá hráčka žebříčku dvouhry po prohře s Lindou Noskovou potvrdila roli favoritky s Veronikou Vlkovskou, kterou přehrála 6:4, 6:1.

Malečková vykročila za postupem
Jesika Malečková bez větších problémů vyhrála také druhý čtvrteční zápas. Po výhře nad Nikolou Bartůňkovou 6:1, 6:3 čtyři gemy ztratila také s Lucii Hradeckou, kterou porazila dvakrát 6:2.

Vidmanová otočila zápas s Bartůňkovou
Darja Vidmanová bude v pátek hrát o semifinále. Sedmnáctiletá Češka ve druhém čtvrtečním utkání zdolala Nikolu Bartůňkovou 4:6, 6:4, 10:6, zásluhou čehož proti Jesice Malečkové zabojuje o účast mezi elitní čtyřkou.

Dvouhra žen
Barbora Krejčíková – Sára Bejlek 6:3, 6:3
Johana Marková – Brenda Fruhvirtová 7:6(5), 7:6(3)
Anastasia Detiuc – Veronika Vlkovská 0:6, 3:6
Tereza Smitková – Linda Nosková 6:7(6), 6:3, 4:10
Lucie Hradecká – Darja Vidmanová 3:6, 3:6
Jesika Malečková – Nikola Bartůňková 6:1, 6:3
Miriam Kolodziejová – Linda Fruhvirtová 6:0, 7:5
Kateřina Siniaková – Barbora Miklová 6:4, 6:0
Barbora Krejčíková – Brenda Fruhvirtová 6:2, 6:3
Johana Marková – Sára Bejlek 6:1, 6:0
Veronika Vlkovská – Tereza Smitková 4:6, 1:6
Linda Nosková – Anastasia Detiuc 2:6, 6:3, 5:10
Jesika Malečková – Lucie Hradecká 6:2, 6:2
Darja Vidmanová – Nikola Bartůňková 4:6, 6:4, 10:6

Macha Lake Open by Crystalex a O pohár solidarity a naděje ČTS by Moneta den po dni:

24.6. 
Staré Splavy: Siniaková i Kolář si připsali úvodní výhru, program zastavil déšť

23.6.
Staré Splavy: Čtrnáctiletá Bejlek postupuje do hlavní soutěže! Uspěl také Jiroušek

22.6.
Staré Splavy: Hindová vyřadila nasazenou jedničku, postupuje také čtrnáctiletá Bartůňková