Staré Splavy: Siniaková i Kolář si připsali úvodní výhru, program zastavil déšť

- Jan Kousal

Po dvoudenní kvalifikaci se ve Starých Splavech se rozjely ve středu obě hlavní soutěže. Kvůli dešti se však odehrály pouze čtyři zápasy, zbytek programu byl odložen na čtvrtek. V úvodní zápasové rundě už si stačili připsat do tabulek první body Šátral, Kolář, Siniaková a starší ze sester Fruhvirtových Linda.

Šátral splnil roli favorita
Vůbec první výhru si v hlavní soutěži Macha Lake Open připsal Jan Šátral (374.). Rodák z Mělníka na ni potřeboval proti Martinu Krumichovi (1080.) rovnou hodinu. Devětadvacetiletý Šátral neztratil s o dvanáct let mladším krajanem ani jednou servis a zvítězil dvakrát 6:2, když se v obou setech radoval shodně ze dvou získaných brejků. Do tabulky skupiny B tak připsal Šátral první bod.

Nezaváhal ani Kolář
Papírové předpoklady naplnil ve skupině B i Zdeněk Kolář (228.), jenž porazil dvakrát 6:3 Pavla Nejedlého (464.). Nejedlý zaznamenal po koronavirové přestávce už svou pátou porážku v řadě, zatímco Kolář vyhrál pět z celkových šesti zápasů. V prvním setu ztratil favorit dvakrát servis, třikrát byl ale úspěšný na returnu. Ve druhém dějství už se rodily brejky pouze na straně Nejedlého.

Dvouhra mužů
Zdeněk Kolář – Pavel Nejedlý 6:3, 6:3
Jan Šátral – Martin Krumich 6:2, 6:2
Tomáš Macháč – David Poljak
Adam Pavlásek – Martin Damm (USA)
Jonáš Forejtek – Andrew Paulson
Václav Šafránek – Tomáš Jiroušek
Lukáš Rosol – Ondřej Štyler
Michael Vrbenský – Dalibor Svrčina

*zbylé zápasy byly kvůli dešti odloženy na čtvrtek 25.6.

L. Fruhvirtová přehrála Miklovou
Patnáctiletá Linda Fruhvirtová (809.) porazila ve Starých Splavech o sedm let starší Barboru Miklovou (595.) a připsala si do tabulky skupiny A první bod. Navzdory nízkému věku platila Fruhvirtová v duelu za papírovou favoritku, rozjezd však měla pomalejší. Český talent ztratil po dlouhé přetahované hned svůj úvodní servis a po chvíli prohrával 1:3, následně ale Fruhvirtová sadu čtyřmi gemy v řadě otočila ve svůj prospěch a za stavu 5:4 pak set na příjmu brejkem ukončila. Ve druhém setu vedla Fruhvirtová rychle 5:1. Miklová následně zvládla skrze dva odvrácené mečboly snížit na 5:3, na druhý pokus už ale favoritka zápas dopodávala.

Siniaková vydřela po obratu ve druhé sadě výhru
Kateřina Siniaková (54.) vstoupila do turnaje ve Starých Splavech vítězně a připsala si poprvé od února druhou singlovou výhru v řadě, když porazila ve skupině A Miriam Kolodziejovou (940.) 7:5 a 7:6(6). V první sadě promarnila Siniaková náskok 5:3, když v desátém gemu nevyužila hned šestici setbolů, následně ale uspěla na příjmu o dvě hry později. Ve druhém setu pak prohrávala Siniaková s Kolodziejovou už 1:5, přesto na třetí dějství nedošlo. Favoritka si po obratu vynutila tiebreak, který pro sebe získala nejtěsnějším možným rozdílem 8:6.

Dvouhra žen
Barbora Miklová – Linda Fruhvirtová 4:6, 3:6
Kateřina Siniaková – Miriam Kolodziejová 7:5, 7:6(6)
Barbora Krejčíková – Sára Bejlek
Johana Marková – Brenda Fruhvirtová
Anastasia Detiuc – Veronika Vlkovská
Tereza Smitková – Linda Nosková
Lucie Hradecká – Darja Vidmanová
Jesika Malečková – Nikola Bartůňková

*zbylé zápasy byly kvůli dešti odloženy na čtvrtek 25.6.

Macha Lake Open by Crystalex a O pohár solidarity a naděje ČTS by Moneta den po dni:

23.6.
Staré Splavy: Čtrnáctiletá Bejlek postupuje do hlavní soutěže! Uspěl také Jiroušek

22.6.
Staré Splavy: Hindová vyřadila nasazenou jedničku, postupuje také čtrnáctiletá Bartůňková