Staré Splavy: Hindová vyřadila nasazenou jedničku, postupuje také čtrnáctiletá Bartůňková

- Jan Kousal

V pondělí se u Máchova jezera rozehrál exhibiční turnaj mužů a žen pod názvy Macha Lake Open by Crystalex a O pohár solidarity a naděje ČTS by Moneta. Turnaj je náhradou za tradiční místní "šedesátku". Nejprve se dostaly na místní dvorce ženy – postup vybojovaly čtrnáctiletá Nikola Bartůňková a také talentovaná Denisa Hindová, která vyřadila kvalifikační jedničku Gabrielu Horáčkovou. Mezi muži si zajistil postup Jiří Lehečka a také veterán Jaroslav Pospíšil.

Laboutková přehrála Přádovou
Dvacetiletá Aneta Laboutková vstoupila vítězně do tříkolové kvalifikace ve Starých Splavech, když v prvním kole přehrála poměrně jasně Martinu Přádovou po setech 6:1, 6:2. „Musím říct, že jsem se v dnešním zápase cítila velmi dobře a myslím, že jsem byla lepší. V prvním setu byly gemy vyrovnanější, ale celkově jsem spokojená,“ hodnotila Laboutková duel v rozhovoru pro Tenisový svět. 

Hindová vyřadila nasazenou jedničku
Sedmnáctiletá Denisa Hindová je další tenistkou postupující do druhého kvalifikačního kola, když si poradila s o dvanáct let starší Gabrielkou Horáčkovou. Mladá Češka zvítězila po setech 6:3 a 7:6(5). „Rozhodně jsem do zápasu nešla s tím, že bych byla outsider. Šla jsem si zahrát dobrý zápas. Teď se stejně nehraje o body, hlavně je důležité, že hrajeme,“ uvedla mladička tenistka. 

Staněk je ve druhém kvalifikačním kole
Vstup do kvalifikace ve Starých Splavech zvládl také Robin Staněk. Aktuálně 640. tenista světa si v pondělním duelu poradil s Petrem Hájkem, kterého porazil po setech dvakrát 6:3. „Jsem rád, že jsem to zvládl. Z obou stran to nebyl ideální tenis, jelikož jsme dlouho nehráli soutěžní zápas. Hned na začátku duelu jsem soupeře brejkl a poté se mi již hrálo lépe,“ zhodnotil duel Staněk v rozhovoru pro Tenisový svět. 

Zkušený Pospíšil přehrál Sačka
Mezi postupujícími do druhého kvalifikačního kola ve Starých Splavech je také Jaroslav Pospíšil. Devětatřicetiletý zkušený tenista přehrál v pondělním duelu Ukrajince Sačka po setech 6:0, 6:4. „Začátek se mi povedl. Vitalij byl trochu nervózní, dělal chyby, čímž mi pomohl. Vedl jsem 6:0, 4:0, ale on pak uhrál gem a uvolnil se. Naštěstí jsem to dohrál,“ okomentoval Pospíšil vítězný vstup do kvalifikace. 

Lehečka povolil soupeři jen gem
Jiří Lehečka předvedl v prvním kvalifikačním kole velmi dobrý výkon, když povolil svému soupeři Janu Jermářovi jediný gem a zvítězil za 48 minut po setech 6:0, 6:1. 

1. kolo kvalifikace mužské dvouhry
Marek Gengel – Matyáš Černý 4:6, 6:3, 10:7
Ondřej Štyler – Michal Konečný 7:6(5), 6:1
Jiří Lehečka – Jan Jermář 6:0, 6:1
Ondřej Válek – Matthew William Donald 6:3, 5:7, 8:10
Tomáš Jiroušek – Jiří Jeníček 6:3, 6:4
Jan Pleva – Petr Nouza 6:2, 6:0
Petr Hájek – Robin Staněk 3:6, 3:6
Jaroslav Pospíšil – Vitalij Sačko (UKR) 6:0, 6:4

1. kolo kvalifikace ženské dvouhry
Gabriela Horáčková – Denisa Hindová 3:6, 6:7(5)
Dominika Šálková – Nikola Bartůňková 3:6, 5:7
Laetitia Pulchartová – Lucie Petruželová 3:6, 7:5, 7:10
Lenka Munzarová – Veronika Vlkovská 2:6, 1:6
Sára Bejlek – Aneta Kladivová 6:2, 6:4
Martina Přádová – Aneta Laboutková 1:6, 2:6
Ivana Šebestová – Nicole Gadientová (SUI) 1:6, 2:6
Kristýna Tomajková – Nikola Tomanová 7:6, 6:3