Tam, kde milují Kvitovou. Turnaj bez zahraničních hráček nechceme, zní z Wu-chanu

- Filip Lefenda

Pokud se bude muset turnaj obejít bez zahraničních hráček, raději jej nebudeme pořádat vůbec. Takové sdělení vzešlo z čínského Wu-chanu, z něhož se do světa rozšířila nákaza virem Covid-19. A právě podnik v tomto městě je součástí provizorního kalendáře WTA. Počítá se s ním v termínu od 19. do 25. října.

V Číně je pandemie na ústupu, o to větší pozor si však komunistický režim dává. Stále jsou v platnosti přísná bezpečnostní opatření, která mnohým cizincům neumožňují vstup do země. Jak potvrdila v rozhovoru pro agenturu AFP viceředitelka akce Brenda Parryová, o turnaj bez zahraničních akvizic organizátoři nestojí.

Konečné rozhodnutí má padnout nejpozději začátkem srpna. Zatím v Číně počítají s variantou, že se betonový podnik uskuteční. „Pro Wu-chan by konání hodně znamenalo. Šlo by o symbolické překonání nesmírně těžkého období. Uspořádat mezinárodní tenisovou akci poté, co bylo město odříznuto od světa, by bylo úžasné pro morálku zdejších lidí. Ukázalo by to všechnu tu skvělou práci, díky které se Wu-chan opět zotavil,“ myslí si Perryová.

Chápe, že některé hráčky mohou mít z představy hraní ve Wu-chanu obavy. „Byla bych úplně první, kdo by zvedl ruku, kdybych si myslela, že není bezpečné tady hrát. Do konání turnaje ale v tuto chvíli zbývají čtyři měsíce. A vzpomeňte si, jakou proměnou prošel Wu-chan za poslední čtyři měsíce od února do současnosti,“ poukazuje Perryová na zlepšení situace.

„Čtyři měsíce jsou opravdu dlouhá doba,“ dodala.

Turnaj ve Wu-chanu ovládla v posledních dvou ročnících Aryna Sabalenková. Dvakrát vyhrála tradiční podnik v letech 2014 a 2016 rovněž Petra Kvitová, která se u čínských fanoušků těší velké oblibě.