Velké česko-slovenské derby se blíží! Prodej vstupenek startuje v pondělí

- Marek Bartošík

Ambiciózní projekt „Spolu pro budoucnost“ od Českého a Slovenského tenisového svazu se uskuteční ve dnech 4. a 5. července. Čeká nás hned 10 federálních derby v různých kategoriích, včetně souboje seniorských daviscupových a fedcupových celků, které se budou hrát v Praze, respektive v Bratislavě. Prodej vstupenek na pražské daviscupové utkání začne v pondělí 22. června v poledne.

Česko-slovenský souboj hráčů a hráček do 14, 16, 18 a 23 let, k tomu derby daviscupových a fedcupových týmů. Takový je obsah akce „Spolu pro budoucnost“ od Českého a Slovenského tenisového svazu. Už v pondělí 22. června ve 12 hodin začne v síti Ticketportal předprodej vstupenek na pražské střetnutí daviscupových týmů. Fedcupové derby se uskuteční v Bratislavě.

„Detaily projektu, který bude zřejmě jednou z prvních oficiálních mezinárodních sportovních akcí po koronavirové přestávce, jsme ladili tento týden v Bratislavě s prezidentem slovenského svazu Tiborem Mackem. Symbolicky jsme se sešli v hotelu, kde bydlely hráčky obou týmů při fedcupovém zápase v roce 2007,“ uvedl prezident ČTS Ivo Kaderka.

Atmosféra zápasů by se měla podobat té, kterou zažili naposledy v březnu tenisté obou zemí v daviscupovém střetnutí. Všechny zápasy začnou v sobotu 4. července slavnostními nástupy, výměnami vlajek a státními hymnami.

„Chceme, aby i mladí hráči zažili atmosféru mezinárodního střetnutí, mnozí v budoucnu budou v daviscupovém či fedcupovém týmu nastupovat a prožitá zkušenost se jim bude jistě hodit,“ nechal se slyšet Kaderka.

Hrát se bude na čtyřech místech – na pražské Spartě se utkají daviscupové týmy a ženské týmy do 23 let, v areálu Oáza Říčany reprezentační výběry do 14 a 18 let, v bratislavském Národním tenisovém centru se sehraje kromě fedcupového derby také souboj mužů do 23 let a konečně Slavia STU Bratislava bude hostit duely obou kategorií do 16 let. Všechna utkání se budou hrát na antuce, výjimkou je fedcupové klání, jež se uskuteční na tvrdém povrchu.

„Protože očekáváme o prestižní střetnutí zájem, přistavíme v areálu TK Sparta Praha mobilní tribunu, díky které zvýšíme jeho kapacitu na 700 míst. Předpokládáme, že v obou dnech bude vyprodáno,“ sdělil ředitel tenisové Sparty David Trunda.

Veškeré zápasy mají v sobotu i v neděli na programu dvě dvouhry, které se hrají na dva vítězné sety, třetí set za stavu 6:6 rozhodne super tiebreak. Čtyřhra, jež je posledním nedělním zápasem, se hraje na dva vítězné sety, případný třetí set bude super tiebreak. O nominacích bude jasno v pondělí 29. června. V pátek 3. července se uskuteční předzápasové tiskové konference v místě konání.

Sobotní i nedělní zápas daviscupových celků začne v Praze v 10:30, fedcupové derby v Bratislavě vypukne ve 14:00. Denní vstupné na tato utkání bude 100 korun, respektive 4 eura. Zápasy bude vysílat Česká televize a Slovenská televize.

Vítězný tenisový svaz získá Pohár přátelství, který podle dohody obou svazů v pondělí 6. července přiveze a předá vítězi prezident poraženého svazu.

„Věříme, že společným mezinárodním střetnutím definitivně ukončíme období tenisové nejistoty a nadcházející prestižní zápasy budou pro všechny účastníky skvělou přípravou na přechod do turnajového režimu,“ přeje si od blížící se akce Ivo Kaderka.


Galerie