Maturant Veselý: O návratu k učení, drsné karanténě a konfliktu US Open

- Radek Štohl, Johan Čáp

Vše špatné je k něčemu dobré. A to platí také pro Jiřího Veselého. Aktuální česká jednička ve dvouhře využila tenisovou pauzu k dokončení středoškolského studia, k čemuž chybí jediný krok –⁠ úspěšné vykonání ústní části maturity. „Hlásil jsem se na ni snad poslední čtyři roky, ale nikdy mi to časově nevyšlo. Na jaře vždy bylo Monte Carlo, potažmo Řím, na podzim pro změnu Davis Cup nebo US Open. Koneckonců jsem tak za současnou pauzu rád. Maturita je základ, věřím, že zítra to zvládnu a že školní část budu moci odškrtnout," prozradil Jiří Veselý v rozhovoru pro česká média.

V letošním roce se to s tenisovými maturanty pořádně sešlo. Zkoušku dospělosti během června skládá finalistka loňského ročníku French Open Markéta Vondroušová, vítěz juniorské dvouhry US Open 2019 Jonáš Forejtek a také Jiří Veselý, jenž dokončuje Střední odbornou školu podnikání a obchodu, na které mimo jiné před dvanácti lety maturoval Tomáš Berdych. 

„Učím se pozdě do noci, vstávám brzy ráno, v týdnu chodím na konzultace do školy. Za ty roky z toho člověk vypadne. Buď to bude stačit, anebo ne. Beru to jako výzvu a z rodičovského hlediska povinnost," uvedl šestadvacetiletý tenista.

Jak se znovu vrací do tenisového kolotoče?
Každému trvá, než si zvykne na zápasový rytmus. Tato utkání jsou skvělá k tomu, abychom se rozehráli a v srpnu se vrátili ve slušné formě. Ti, kteří nebudou hrát žádné duely, tak u nich chvíli potrvá, než si zvyknou na zápasové situace a důležité stavy. Je potřeba to brát jako trénink, ale také se co nejvíce přiblížit napětí a vyhledávat klíčové momenty.

Zaujala mě vaše mimo tenisová část života, v pátek maturujete. Jak se zrodilo, že jste se k tomu rozhodl?
Na maturitu jsem se hlásil snad poslední čtyři roky, ale nikdy mi to časově nevyšlo. Na jaře vždy bylo Monte Carlo, potažmo Řím, na podzim pro změnu Davis Cup nebo US Open. Koneckonců jsem tak za současnou pauzu rád. Maturita je základ, věřím, že to zítra zvládnu a že školní část budu moci odškrtnout.

Ne každý by se do toho chtěl dát a školu dodělat, zvláště ve vašem tenisovém postavení…
Je to o osobních prioritách. Ačkoliv škola není na prvním místě, tak je to spíše taková osobní realizace. Kdybych v budoucnu chtěl něco dělat, klidně mimo tenis, tak maturita k tomu bude potřeba. 

Vše musí být časově náročné –⁠ učení, trénování, rodina…
Přiznám se, že poslední dobu ležím v učení. Některým věcem se snažím porozumět. Je pravda, že jakmile se z celého procesu jednou vypadne, tak je velmi obtížné se do něj zpátky dostat. A také přinutit, aby člověk hodiny trávil opravdu učením. Je to zpestření. Je důležité hlavu zapojit jinými záležitostmi než jen tenisem.

Nezhubl jste? Méně spánku, starosti…
Spíše naopak. (se smíchem) Pohybu za poslední měsíce bylo daleko méně. Snažím se držet na slušné váze. Mám dva měsíce na to se znovu připravit, hodit se do dobré kondice. Naplno toho využiji, abych se v srpnu vrátil v plné parádě.

Jak je to s tenisovou motivací? Přeci jen se nejedná o zápasy ATP.
Přistupuji k tomu tréninkově, možná až extrémně. Snažím se spíše vyhrávat důležité stavy a naladit hlavu na brejkboly a podobně. Za takových stavů se zápasy nejvíce lámou –⁠ buď člověk v důležitých momentech ukáže silnou hlavu, nebo se mu roztřesou ruce. Pokouším se tomu dávat co nejvíce, abych udržel psychickou sílu a v srpnu mohl navázat na výsledky z měsíců, které jsem měl před pauzou. Věřím, že formu budu držet nadále. Mám za sebou náročné období uplynulých dvou let. Byla by škoda, abych formu ztratil.

Ve středu se rozhodlo o restartu sezóny. Jak by to mělo pokračovat?
Před US Open tam jsou dva turnaje –⁠ Washington a Cincinnati. Stále se diskutuje o bodovém systému, jak se vše bude počítat, protože US Open prohlásilo, že bez bodů hrát nebude. Vzniká tam malý konflikt. Je potřeba to vyřešit, než se začne, aby tím co nejméně hráčů bylo zasaženo, a aby startovací podmínky byly pro všechny stejné, což nebude jednoduché.

Fanoušci na US Open dělají velký rozdíl. Plánujete, že byste tam například kvůli plánované karanténě ani nejel?
Jsem samozřejmě v jiné pozici než Petra Kvitová nebo Karolína Plíšková. Bez diváků je to obtížné, sami to vidíme na domácích turnajích. Je důležité nachystat hlavu. Reálně to vypadá, že turnaje budou bez fanoušků nebo v omezeném počtu. Jako hráči s tím nic nenaděláme, musíme se na to připravit jako na naši práci. Spíše mě trápí karanténa. Nedokážu si představit, že tam poletím dva týdny dopředu, pak budu hrát dva tři turnaje, a vrátím se zpátky do karantény. Okruh takhle nemůže fungovat. Září je však relativně daleko.

Takže si to celé nedokážete představit? USTA ve středu vydala prohlášení, že po celou dobu budete muset být zavřeni s jedním člověkem na pokoji…
Úplně moc ne, málokdo z nás ano. Musíme tam letět několik dní předem. Pokud budou dva tři turnaje, tak opravdu šest týdnů budeme zavřeni mezi pokojem a tenisovým kurtem. Představa je skutečně složitá, až nepředstavitelná. Uvidíme, co vymyslí. Řekl bych, že je to nejčernější scénář, jaký hrozí. Pokud se situace zlepší, tak věřím, že se budou snažit všem pomoci, abychom nemuseli být zavřeni mezi kurtem a hotelem. Takovou dobu to jen málokdo skousne.

Jak bude těžký přechod z tvrdého povrchu na antuku? Téměř hned po konci US Open startuje Roland Garros.
Nebude to jednoduché, čeká nás to všechny. Podmínky jsou stejné pro všechny. Kdo si zvykne, uhraje nejlepší výsledek. Situace je opravdu složitá, je potřeba se tomu přizpůsobit, být solidární vůči ATP a ITF. Tenis je globální a návrat bude jeden z nejsložitějších.

Když se vrátíme k maturitě. Nejste vůbec nervózní?
Jsem (s úsměvem). Učím se pozdě do noci, vstávám brzy ráno, v týdnu chodím na konzultace do školy. Za ty roky z toho člověk vypadne. Buď to bude stačit, anebo ne. Beru to jako výzvu a z rodičovského hlediska povinnost. Jak potom máte mít doma autoritu, až malá vyroste? (s úsměvem) Budete chtít, aby se vaše vlastní dítě učilo a ono vám řekne, že nemáte maturitu a nemáte do toho co kecat. (se smíchem) Beru to jako povinnost z pedagogického hlediska.

Z čeho budete maturovat?
Maturuji z češtiny, angličtiny, ekonomiky a marketingu a teorii sportu. Didaktické testy jsem zvládl.