Nechutná diskriminace! US Open schytalo neúprosnou kritiku

- Radek Štohl

Konání US Open nepřináší jen radostné novinky. Během letošního amerického grandslamu se vzhledem k opatřením z nákazy koronavirem nebudou konat kvalifikační zápasy dvouhry nebo nadobro byly zrušeny soutěže mixu, juniorů a vozíčkářů. Do poslední kategorie se řadí také světová jednička Dylan Alcott, kterou jednání organizátorů výrazně pobouřilo.

Alcott v soutěži vozíčkářů spadá do tzv. kategorie Quad, což znamená, že kromě ochrnutí nohou se potýká také s určitým postižením horní části těla. Ani to však devětadvacetiletého Australana neodradilo, aby se na nejvyšší možné úrovni věnoval bílému sportu. A rozhodně nemusí litovat.

Během kariéry se na paralympiádě v Riu dočkal zlaté medaile ve dvouhře i čtyřhře. V obou soutěžích celkově dokráčel pro šestnáct grandslamových trofejí, přičemž od loňského Australian Open slavil pět titulů z turnajů velké čtyřky v řadě. O šestý za sebou hodlal usilovat na US Open, na další trofej však vzhledem k rozhodnutím organizátorů musí chvíli počkat.

„S námi hráči nic takového konzultováno nebylo. Udělal jsem toho hodně, abych se na turnaj dostal – dvakrát jsem ho vyhrál, jsem světovou jedničkou ve dvouhře. Bohužel mi však chybí jedna věc – schopnost chodit. Je to nechutná diskriminace," napsal rozhořčeně na twitterový účet.

Na svá slova okamžitě navázal. „Hlavně mi neříkejte, že bych tím hodně riskoval. Sice patřím k osobám na vozíčku, to však neznamená, že jsem nemocný. Jsem zdravější než většina z vás, kteří čtete tyto řádky. Na světě jsou zajisté mnohem důležitější záležitosti, ale tato volba by měla být na mně. Je to nehorázná diskriminace," zopakoval Alcott, který během sportovní kariéry mimo jiné vyzkoušel basketbal.