Tipsport Elite Trophy: Růžový tým snížil v deblu, po pondělí vede výběr Plíškové o bod

- Filip Lefenda, Jan Vojkůvka

Pondělní program Tipsport Elite Trophy byl, co se týče počasí, zcela bezproblémový a konečně se na pražské Štvanici mohla naplno rozhořet bitva Černého a Růžového týmu. Před závěrečným hracím dnem vedou Černí pod vedením Karolíny Plíškové 4:3.

Krejčíková se Siniakovou zvládly debl
Tým Petry Kvitové se dočkal v závěrečném utkání pondělního programu snížení na 3:4. O třetí bod se postaraly ve čtyřhře Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, jež porazily Terezu Martincovou s Markétou Vondroušovou 6:1, 7:6(4).

Členky týmu Karolíny Plíškové může hodně mrzet průběh druhé sady, ve které se třikrát dostaly do vedení o brejk a ve 12. hře měly dokonce setbol. Ten ovšem nevyužily a v tiebreaku s favorizovaným párem Krejčíkovou a Siniakovou padly.

„Dlouho jsme spolu nehrály, některé nedostatky tam teda byly. Celkově jsem ale ráda, že jsme zápas ovládly ve dvou setech,“ řekla k deblu Siniaková.

Černý tým odskočil do vedení 4:2
Černý tým Karolíny Plíškové (3.) se dokázal na Tipsport Elite Trophy dostat v poslední pondělní dvouhře do vedení 4:2. Čtvrtý bod získala právě kapitánka tohoto týmu, která porazila Barboru Strýcovou (31.) 6:2, 6:3.

Plíšková zvládla první sadu s přehledem, když nečelila žádnému brejkbolu a od stavu 2:2 vyhrála čtyři hry v řadě. Ve druhém dějství sice Strýcová dokázala dotáhnout ztrátu brejku, kterou nabrala už ve druhém gemu, ale v koncovce opět zaúřadovala světová trojka, jež duel zakončila třemi gemy v řadě.

„Nejhorší na mé hře byl servis. Jinak si myslím, ze jsem utkání zvládla docela dobře,“ hodnotila souboj Plíšková.

Kristýna Plíšková připsala další výhru
Kristýna Plíšková (69.) zvládla na Tipsport Elite Trophy i svůj druhý zápas, když tentokrát porazila 27. hráčku světa Jekatěrinu Alexandrovovou za 63 minut 6:2 a 6:4. Výsledek sice naznačuje jednoduchý zápas pro českou hráčku, ale opak byl pravdou.

Ruska si během obou sad vypracovala hned 8 brejkbolů, ze kterých však využila jen jeden a to se ukázalo být pro ni kamenem úrazu. Plíšková si v klíčových situacích dokázala pomoci servisem a vyrovnanější druhý set zvládla dopodávat, byť za stavu 5:2 přišla poprvé, a naposledy, o podání a nechala trochu koncovku zdramatizovat.

Alexandrovové nepomohlo ani to, že byla mírně rozehrána z dohrávky proti Martincové. Plíšková tak poslala Černý tým do vedení 3:2. „Jsem ráda, že jsem si koncovku druhého setu pohlídala. Teď se všichni půjdeme podívat na Káju a doufat, že odskočíme do vedení 4:2,“ podotkla vítězka.

Martincová zvládla dohrávku s Alexandrovovou
Tereza Martincová (133.) zvládla na pražské Štvanici dohrávku svého zápasu v rámci Tipsport Elite Trophy a získala cenný skalp Jekatěriny Alexandrovové (27.). Do dohrávky deštěm přerušeného duelu vstupovala pětadvacetiletá Češka za stavu 6:4 a 2:1, téměř dvoudenní pauza ale její výkon nepřibrzdila. Ve čtvrtém gemu sice Martincová na příjmu neproměnila brejkbol a nechala soupeřku srovnat, další čtyři hry už ale získala pro sebe a připsala tak po výsledku 6:4 a 6:2 na konto černého týmu Karolíny Plíškové druhý bod.

„Na kurtu jsem se cítila dobře,“ pochvalovala si dobrý výkon Martincová. „Jsem ráda za to, že můžeme hrát takovéto turnaje,“ dodala.

Bitva mládí pro Fruhvirtovou
Souboj dvou mladých talentovaných tenistek skončil na Štvanici vítězstvím favorizované a o rok starší Lindy Fruhvirtové (809.). Patnáctiletá Češka sice ztratila zkraje zápasu dvakrát vlastní servis, vždy ale dokázala na returnu bleskově reagovat. Sympaticky hrající Nikola Bartůňková (-) předvedla několik pěkných returnů i kraťasů, přesto na vlastním podání zaznamenala za celou úvodní sadu jen jediný fiftýn. To Fruhvirtová sázela jeden vítězný úder za druhým, často milimetrově přesně k lajnám, a dokráčela si za pouhých 47 minut pro vítězství 6:2 a 6:1. Růžový tým díky tomu srovnal stav Tipsport Elite Trophy na 2:2.

„Ráda hraji před publikem, asi už mi to chybělo. Zápas jsem si užila. Jsem ráda, že jsem ho zvládla ve dvou setech,“ prohlásila po vítězném duelu Linda Fruhvirtová.

Dravé mládí následně vystřídá opět zkušenost, do akce půjdou obě sestry Plíškovy. Kristýna nejprve vyzve Jekatěrinu Alexandrovovou, která se tak jakožto jediná nečeská účastnice představí ve dvouhře hned dvakrát. Kapitánka týmu Karolína posléze změří síly s Barborou Strýcovou, kterou před necelými dvěma týdny zdolala na LiveScore Cupu.

Pondělní program zakončí atraktivní čtyřhra. Tereza Martincová s Markétou Vondroušovou svedou deblový souboj s grandslamovými šampionkami Barborou Krejčíkovou a Kateřinou Siniakovou.

Pondělní program
Černý tým (Plíšková) – Růžový tým (Kvitová) 4:3*
Tereza Martincová – Jekatěrina Alexandrovová (RUS) 6:4, 6:2
Nikola Bartůňková – Linda Fruhvirtová 2:6, 1:6
Kristýna Plíšková – Jekatěrina Alexandrovová (RUS) 6:2, 6:4
Karolína Plíšková – Barbora Strýcová 6:2, 6:3
Tereza Martincová, Markéta Vondroušová – Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková 1:6, 6:7(4)