Mistryně světa i jednička žebříčku do 14 let. Mladičká Bartůňková touží po velkých titulech

- Jan Vojkůvka, Michal Hladký

Narodila se v roce 2006 a patří do generace silných tenistek, jež by jednou měly nahradit současné české hvězdy. Nikola Bartůňková, mistryně světa do 14 let a vedoucí dívka žebříčku Tennis Europe v kategorii do 14 let, se představila v uplynulých dnech na turnaji Barvy pro budoucnost ČTS by Moneta, kde zanechala skvělý dojem. V exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět se rozpovídala i o svých cílech a přáních v tenisové kariéře.

Má před sebou s největší pravděpodobností zářnou kariéru. Nikola Bartůňková potvrdila své kvality i v týmovém turnaji Barvy pro budoucnost ČTS by Moneta. V úvodním klání sice padla ve třech setech s Lindou Noskovou, ale následně porazila supertalentovanou Brendu Fruhvirtovou.

Právě s Brendou a její sestrou Lindou dosáhla Bartůňková loni obrovského úspěchu. Trio mladých Češek tehdy vyhrálo mistrovství světa družstev do 14 let v Prostějově.

Ač je Nikole teprve 14 let, už se prosazuje na standardním juniorském okruhu ITF. „Jsem tam docela vysoko,“ uvedla 203. hráčka juniorského žebříčku. „Jsem docela spokojená. Mým cílem je dostat se na grandslam.“

Bartůňková už dokonce přemýšlí nad tím, nakolik by mohla konkurovat dospělým hráčkám, byť ještě klasické turnaje ITF hrát nemůže. „Myslím, že bych jim mohla konkurovat, kdybych hrála stoprocentně. Mohly by to mít se mnou těžké,“ usmívala se.

Jak se vlastně mladičká Nikola dostala k bílému sportu? „Můj táta je tenisový trenér. Asi od dvou let jsem byla pořád na kurtech, hrála jsem neustále na zdi. Sestra také hrála tenis, tak jsem na ni pořád čekala, když jsem byla malá,“ vzpomínala talentovaná tenistka. „Takže jsem od malinka hrála.“

Není to ovšem jen tenis, který naplňoval od dětství její sportovní život. „Mám hodně ráda fotbal, který jsem do jedenácti let hrála za Duklu. Pak jsem ale musela skončit, protože to nešlo skloubit s tenisem,“ podotkla. „Mám ráda i další míčové hry.“

Jak již bylo zmíněno, Bartůňková se probojovala na žebříčku Tennis Europe na první místo v kategorii dívek do 14 let. V minulé sezoně vyhrála tři trofeje ve dvouhře a stejný počet titulů ve čtyřhře. A jako jednička tohoto juniorského okruhu má, pochopitelně, velké cíle pro svou budoucí kariéru.

„Asi největší cíle jsou být světová jednička a vyhrát nejvíce grandslamů. Asi můj nejoblíbenější je Wimbledon,“ řekla s úsměvem nadaná hráčka, jež v této sezoně dokráčela už do dvou finále na juniorském okruhu ITF, což je v tenisové hierarchii mnohem náročnější úroveň než okruh Tennis Europe.

Ke smělým cílům Bartůňkové pomáhá i inspirace mezi těmi nejlepšími. „Roger Federer, Rafael Nadal a Petra Kvitová,“ odhalila své vzory. „U Petry se mi líbí hlavně chování a hra, jak se hýbe a celkově pojetí hry.“

Program pro nadcházející měsíce má jasný. Jakmile se znovu rozjede turnajový kolotoč, chce vylepšovat své postavení na juniorském rankingu ITF. „Chci se dostat na juniorské grandslamy. Pak budu ale určitě jezdit i nějaké ženské turnaje,“ podotkla.

Vycházející hvězdu českého ženského tenisu budou moci fanoušci vidět i na probíhajícím turnaji Tipsport Elite Trophy. Dostala se totiž do nominace Černého týmu, který jako kapitánka vede Karolína Plíšková.