WTA Wu-chan: Kuzněcovová zaskočila Venus Williamsovou, Halepová nezaváhala

- Petr Šístek

Středeční program turnaje kategorie WTA Premier v čínském Wu-chanu výrazně poznamenal déšť, v důsledku něhož bylo odehráno pouze jediné utkání mimo zastřešený centrální dvorec. I tak ale byla odehrána většina osmifinálových zápasů, které přinesly nejedno překvapení.

Kvitová vyřadila světovou jedničku

Petra Kvitová v dechberoucí bitvě udolala šampionku US Open Angelique Kerberovou. Zápas trval 3 hodiny a 19 minut, čímž se stal třetím nejdelším utkáním letošní sezony WTA. Více informací ZDE.

Kuzněcovová nedala šanci Venus Williamsové

Diváci byli na úvod utkání dvou hráček elitní světové desítky svědky jednoho ztraceného podání každé z tenistek, avšak od stavu 2:1 v první sadě z pohledu starší ze sester Williamsových zcela převzala iniciativu o tři příčky níže postavená Ruska, která dokázala získat hned devět her v řadě a prakticky tak rozhodla o osudu zápasu. Od stavu 0:4 ve druhém dějství si Williamsová dokázala dvakrát udržet své podání, avšak nepříznivě vyvíjející se utkání již zvrátit nedokázala a s turnajem se tak loučí již v osmifinále.

Radwańská v nočním utkání přehrála Wozniackou

Třetí nasazená polská tenistka se v osmifinále utkala s ve velmi dobré formě hrající Caroline Wozniackou, která ji dokázala porazit v semifinále turnaje v Tokiu minulý týden. Tentokrát ale Radwańská od úvodu utkání diktovala tempo hry a velmi brzy se propracovala k výraznému vedení 4:0. Poté ale došlo k pozoruhodnému hernímu vzepjetí Wozniacké, jež dokázala dotáhnout na 4:4. Polka ale i díky zvládnuté parádní výměně (video níže) zvládla gem na 5:4 a v následující hře získala první set ve svůj prospěch.

Do druhé sady vstoupila lépe Dánka, která dokázala sebrat své soupeřce hned na úvod podání, ta ovšem zareagovala stejnou mincí a od stavu 2:2 znovu získala čtyři hry v řadě, čímž utkání ukončila. Agnieszka Radwańská tak bez větších potíží postoupila do čtvrtfinále, v němž se utká se Světlanou Kuzněcovovou.

Švedovová nestačila na Halepovou

Čtvrtá nasazená Rumunka měla ve svém dosud jediném zápase na turnaji usnadněnou práci, neboť jí krajanka Beguová za stavu 0:2 ve druhé sadě utkání vzdala. To Jaroslava Švedovová zatím na turnaji překvapovala velmi dobrými výkony, když do osmifinále dokráčela bez ztráty setu, mimo jiné i přes Italku Vinciovou. V dnešním zápase ale Halepová od prvních chvil potvrzovala roli favoritky, když již v úvodním gemu sebrala soupeřce servis a set dokázala dovést bez nejmenších komplikací do vítězného konce. Ve druhém dějství pak Švedovová držela krok pouze do stavu 1:2, kdy o své podání opět přišla, a i když dokázala ještě díky brejku snížit na 2:3, tak si znovu neudržela podání, a poté se jí již utkání zdramatizovat nepodařilo.

Kasatkinová srdnatě vzdorovala Keysové

Darja Kasatkinová, která se do hlavní soutěže ve Wu-chanu musela prokousat dvoukolovou kvalifikací, v jejímž prvním kole byla nucena svést velmi tuhou bitvu s Lucií Hradeckou, dokázala využít příznivého losu v úvodních dvou kolech, v nichž ztratila pouhých 6 gemů. Do osmifinálového utkání s favorizovanou Keysovou ale nevstoupila vůbec dobře, když úvodní sadu prohrála velmi rychle poměrem 1:6. Do druhého setu ale vstoupila velmi dobře, dostala se do vedení 3:0 a i přes jisté komplikace zahrnující dvě ztracená podání sadu nakonec dovedla do vítězného konce po výsledku 6:4. V rozhodujícím třetím setu získala Keysová rozhodující od stavu 1:2, kdy získala čtyři hry v řadě. Poté sice nedokázala utkání dopodávat na první pokus, ale nakonec byla úspěšná a může se těšit na čtvrtfinále proti Simoně Halepové.

Kontaová zvládla koncovky setů se Suárezovou-Navarrovou

Obě tenistky dokráčely do osmifinále velmi hladce a i průběh úvodního setu nasvědčoval maximálně vyrovnané bitvě. Až do stavu 5:5 měla jediné dva brejkboly Kontaová, její soupeřka však pokaždé dokázala situaci ustát. Rozhodující brejk úvodního dějství tak přišel až za stavu 6:5, kdy Britka svou celkově třetí příležitost využila a získala tak i první set. Ve druhé sadě byly hned v úvodu k vidění ztracená podání na obou stranách a nakonec se Suárezová-Navarrová dostala do nadějného vedení 5:3, které ale po nezvládnutém vskutku maratonském gemu využít nedokázala a set tak dospěl do tiebreaku. V něm se Španělka znovu dostala do velmi nadějného vedení 6:3, avšak poté ztratila pět míčů v řadě a s turnajem se tak loučí. Čtvrtfinálovou soupeřkou Kontaové bude Petra Kvitová.