Šéftrenér ČTS: o zlepšení mužského tenisu a důležitosti týmové práce

- Radek Štohl

Český tenisový svaz od května dostal nový impuls v podobě nového předsedy trenérské rady (šéftrenéra) Jana Stočese – úspěchy ověnčeného kouče, který se hned v úvodu své funkce uvedl staronovým konceptem, a sice obnovením společných soustředění nejlepších tenistů a tenistek v různých kategoriích.

Před třemi lety Jan Stočes dovedl Lukasze Kubota na první místo žebříčku čtyřhry. Za tvrdou práci se po konci sezony 2017 dočkal obrovského úspěchu – ocenění od ATP pro nejlepšího deblového trenéra roku. Před tím obdržel hned několik zajímavých nabídek, mezi kterými bylo trénování trojnásobného grandslamového vítěze Stana Wawrinky nebo bývalé světové jedničky Caroline Wozniacké.

Nyní však jeho náplň práce bude zcela odlišná. Jako šéftrenér Českého tenisového svazu bude pomáhat ryze českému tenisu. „Jsem hlavním národním trenérem, který má dohlížet na veškeré reprezentace od žáků až k těm nejvyšším kategoriím. Měl bych se starat o nominace na výjezdy, udílení divokých karet či mapování talentů obecně,“ prohlásil v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Prvního května jste se stal novým šéftrenérem svazu. Jak jste se k této funkci dostal?
Byl jsem požádaný a jmenovaný prezidentem svazu Ivo Kaderkou. Už hodně let spolu pracujeme v rámci klubu LTK Liberec, kde jsem ve vedení a jsem tam taky hlavní trenér. Pořádáme challenger Svijany Open, který patří mezi pět největších českých turnajů. Spolupráce tedy byla dlouhodobější. Už dříve jsme se bavili o určitých záležitostech ohledně budoucnosti českého tenisu. Pan prezident za mnou přišel s touto nabídkou a do funkce mě jmenoval.

Co si pod vaší funkcí může představit fanoušek, který do toho není přímo zasvěcený?
Jsem hlavním národním trenérem, který má dohlížet na veškeré reprezentace od žáků až k těm nejvyšším kategoriím. Měl bych se starat o nominace na výjezdy, udílení divokých karet, mapování talentů obecně a také rozhodovat, kdo dostane podporu od svazu.

Mohl byste zmíněnou podporu od svazu více rozvést?
V tuto chvíli většině reprezentantů pomáhá ČTS, který podporuje národní centra a střediska vrcholového sportu TSM (Tréninkové středisko mládeže, pozn.). Osobně bych se měl zamyslet nad vytvořením tzv. travelling týmů, zásluhou čehož by reprezentanti od patnácti do jednadvaceti let měli mít šanci cestovat s nejlepšími reprezentačními kouči na turnaje dospělých v kategoriích ITF a challengerů. 

Momentálně to není zavedené?
Je to převážně u juniorských kategorií, do osmnácti let to funguje naprosto perfektně. Stačí se podívat na výsledky juniorského tenisu, které jsou fantastické. Tuto myšlenku bychom chtěli zavádět u dospělých. Hlavním cílem je, abychom vychovali hráče do světové stovky a daviscupové a fedcupové reprezentanty. Zároveň chceme zapracovat na skupinách od sedmnácti let a výše, aby hráči měli další šanci se vyvíjet a dostali se do světového tenisu.

Máte pod sebou mužský i ženský tenis?
Ano. Samozřejmě Davis Cup a Fed Cup je zvlášť. I když jsme v kontaktu, tak vše si řídí samotní kapitáni. Zbytek, co je pod tím, tak za to už jsem zodpovědný já. V každé kategorii je pochopitelně hlavní trenér, který u toho bude.

Když se podíváme na dlouhodobější vizi. Co byste si přál, aby se uskutečnilo? Tedy kromě toho, že budeme mít hráče v elitní stovce…
Rád bych vytvořil tým trenérů, který bude pracovat u specifických kategorií reprezentace a vyrůstat s nimi do vyšších pater. Další cíl mám takový, že i když je tenis individuální sport, tak chci, aby kluci spolu mohli cestovat a pracovat, protože v tom je nejvyšší síla. Vzhledem ke skutečnosti, že doba se trochu změnila, tak je vše dělané individuálně. Je hodně důležité, aby nejlepší hráči trénovali spolu.

Podobně úzká spolupráce s hráči dosud nebyla?
Možná trochu chyběl zmíněný travelling team. Ten podpořil pan prezident Kaderka, který si ho znovu přál vytvořit. Je to podnět k tomu, abychom zapracovali a v nejlepší stovce mužů opět měli světové hráče. V této chvíli je český ženský tenis v rozkvětu, jsme nejlepší země na světě, což je pro takovou malou zemi absolutně fantastické. Teď bychom to chtěli zlepšit u chlapů.

Co bude mezi muži potřeba změnit? Je to typická otázka, ale z jakého důvodu se podle vás ženám daří více?
Nerad to srovnávám. U chlapů je obrovský problém v tom, že disponují velkým počtem možností, co se týče studování, technologií a dalších sportů, které vám hráče odebírají. Myslím si, že není férové srovnávat dobu před revolucí, protože lidé dnes mají obrovské možností a už nemají potřebu jenom dělat sport. Máte tady fotbal, hokej, což jsou masové sporty, které způsobují odliv řady talentů. Z tohoto důvodu bychom chtěli vytvořit týmy, aby více drželi pospolu. Věříme, že to může pomoci tomu, aby se chlapi znovu dostali nahoru.

První červnový týden se v Říčanech konalo soustředění mužů pod hlavičkou ČTS. Je to přímo váš nápad?
Je to přesně tak. Bylo to za schválení a podpory tenisového svazu, za což panu Kaderkovi hodně děkuji. Po těžké situaci bylo úžasné zorganizovat šest soustředění. Ve všech kategoriích jich bylo šest –⁠ dívky a chlapci do dvanácti a čtrnácti let, dívky do osmnácti let a chlapci do jednadvaceti let, mezi které byl přizván daviscupový tým. Zúčastnil se ho Lukáš Rosol a Vítek Kopřiva. Bohužel to kvůli maturitě odmítl Jirka Veselý. Říkal, že ho to velmi mrzí. Chtěl přijet, čehož si hodně cením. Zároveň bych chtěl poděkovat Lukáši Rosolovi, že na soustředění úžasně inspiroval patnáctileté či sedmnáctileté kluky. Trénoval s nimi a radil jim. Toto jsou přesně akce, které budeme chtít pořádat. Budoucnost českého tenisu uvidí profesionály a daviscupové borce. Oni jim budou inspirací k tomu, aby sami byli budoucími daviscupovými reprezentanty.

Během dopoledne jsem mluvil s trenérem Danielem Vackem, který měl na starosti soustředění mužů. Říkal, že tady něco podobného nebylo snad pětadvacet let. Je to jeden z důvodů, proč se to pořádá? Mladí tenisté můžou získávat velké zkušenosti od Lukáše Rosola nebo také vítěze juniorského US Open Jonáše Forejtka…
Právě proto jsme k tomuto kroku přistoupili. Ještě spadám do generace, za které se soustředění pořádala. Je to správná cesta, jsou tam trenéři z největších českých klubů, z národních center, kde si můžou vyměňovat zkušenosti. Rádi bychom to pojali tak, aby se nejlepší čeští kluci mohli scházet. Nebudou hrát pořád jen proti těm stejným, zásluhou čehož se můžou zlepšovat.

Mluvil jste o tom, že podobné akce se pořádají také u dívek a u žen. Kde se konají?
Dívky do osmnácti let měly soustředění v Přerově. Bylo tam deset tenistek a tři trenéři. Zajel jsem se tam podívat ve čtvrtek a musím říct, že to vypadalo úžasně. Holky mezi sebou s obrovskou motivací bojovaly, ale zároveň udržovaly týmový spirit, což se mi hodně líbilo.
Z čtyřiašedesáti nominovaných členů širší reprezentace ze všech kategorií byly jen tři omluvenky. To mluví za vše. Dosud nemám jediný negativní ohlas.

Není škoda, že u dívek se soustředění pořádá ve chvíli, kdy probíhá Livescore Cup 2020? Mohly tam mít Karolínu Plíškovou nebo Petru Kvitovou…
Zmíněné profesionálky mají své týmy a pracují naprosto individuálně. U největších hvězd ani nebyla myšlenka, že bychom je oslovili, protože mají svoji cestu. Je to spíše u děvčat juniorek, aby věděly, že se s nimi počítá a že můžou dosáhnout stejných úspěchů jako výše jmenované. Chlapi dorůstají později, i mentálně. Vždy to bylo tak, že většina českých hráčů se na vrchol nedostávala tak brzy, bývalo to až kolem dvaadvacátého roku. Je to posunuté věkově.

Pokud se bavíte o klucích jako například Jonáš Forejtek či Michael Vrbenský – co je potřeba udělat pro to, aby nestagnovali, ale aby se naopak postupnými krůčky dostali do elitní stovky?
Posledních sedmnáct let jezdím na nejvyšší úrovni jako trenér se světovými hráči a sleduji vývoj. Základem všeho je tvrdá práce. Přijde mi, že je to kolikrát až neuvěřitelné a za nějakým limitem fyzických možností. Kluci musí mít pokoru, poslouchat své trenéry a celý tým. Takže je potřeba pracovat a jen pracovat.