Překvapivé finalistce došly síly. Cítila jsem, že to je průšvih, přiznala Martincová

- Jan Vojkůvka, Radek Štohl

LiveScore Cup 2020 poznal vítězku ve favorizované světové trojce Karolíně Plíškové. Ta se ve finále musela popasovat s trochu překvapivou soupeřkou, jíž byla Tereza Martincová. Členka druhé stovky světa popsala v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět, jak finále z jejího pohledu vypadalo.

Martincová si na turnaji připsala cenné skalpy Karolíny Muchové a Kristýny Plíškové. Po dvou třísetových výhrách se probojovala do finále, kde na ni čekala světová trojka Karolína Plíšková.

Souboj o titul nakonec prohrála 2:6, 4:6, z jejích slov je ovšem patrné, že čekala něco mnohem horšího. Do zápasu totiž vstupovala bez energie, bez sil a zcela vyčerpaná z náročného programu LiveScore Cupu.

Jak byste zhodnotila finálové utkání?
Celkově jsem byla ráda i za tento výsledek. V prvním gemu jsem cítila, že tohle je pro mě průšvih, protože jsem byla naprosto vyčerpaná z předchozích zápasů. I když jsem měla jeden den volno, tak jsem si vůbec nenačerpala síly, na které jsem zvyklá. A hrát s takovouhle hráčkou bez sil je strašné, takže jsem ráda, že jsem to nějak uplácala.

Za mě to bylo takové plácání v mém stylu, protože jsem ani vůbec nemohla servírovat. Celkově moje razance úderů nebyla jakoby žádná, takže jsem fakt ráda, že to finále alespoň nějak vypadalo.

Do utkání jste přitom vstoupila výborně. Na podání jste během dvou gemů neztratila ani míček. Co se poté změnilo?
Tak Kája se do toho taky dostala během prvních pár míčů. Zápas nebyl rozehraný, takže to není úplně klíčové v tomhle. Kája má výborný servis, o který se může opřít. Jak říkám, já jsem v prvním gemu věděla, že to je průšvih, protože jsem neměla vůbec sílu v nohách, neměla jsem vůbec sílu švihnout, nemůžu vůbec zatlačit... Takže jsem si tam připadala jako hadr na holi, na což nejsem úplně zvyklá.

Ve druhém setu jste se soupeřku rebrejkla a na returnu měla tři brejkboly, které jste nevyužila. Co byste udělala jinak?
Kdybych měla víc sil, vypadá to jinak, ale je to Kája a tu 0:40 nerozhodí, protože má výborný servis a ví, že je to důležitý moment, kdy nemůže udělat chybu a kdy si potřebuje pomoci servisem. Když máte tři brejkboly proti Káje a ona vám takhle zaservíruje, tak s tím někdy nemůžete nic dělat.

Berete si z toho finále něco pozitivního?
Takhle, když začal první gem, tak jsem věděla, že jsem vyřízená. Fakt mi přijde, že jsem si sáhla na dno sil, protože jak jsem do toho vstupovala, tak tam byla trošku euforie, přeci jen jsem měla i odtrénováno... Strašně mě to mrzí, bylo mi hrozně líto, že budu hrát s Kájou a nejsem na to vůbec připravená.

Ale na jednu stranu jsem ráda, i když nemůžu říct ani ráda, protože říkám, že s Kájou bych si nikdy nedovolila jít hrát v takovém stavu, v jakém jsem byla, takže jsem měla hrůzu v očích, jak to bude vypadat z mé strany. Na takovou hráčku musím být připravená a ne tam jít s nějakými deseti procenty svých sil.

Jak se vám v pátek vstávalo po těch velmi náročných dvou zápasech ve skupině?
Vstávalo se mi dobře. Spíš jsem nemohla vůbec spát, spala jsem asi tři nebo čtyři hodiny. Usla jsem asi okolo druhé a v šest jsem vstávala, nebo v půl šesté. Takže hrozné... Pak jsem další den trochu dospávala, ale to bylo tím, jak jsem potřebovala, protože jsem cítila, že jsem v takovém lehkém útlumu. Mohla jsem se nabudit nějakými energy drinky nebo kafem, ale teď už jsem cítila, že ani tohle mi nepomůže. Už jsem byla úplně tuhá jak na nohou, tak na servisu.

Jak budete tento turnaj nakonec hodnotit, protože jste porazila dvě hráčky elitní stovky a s Kájou to nebylo tak příšerné?
Přesně, zas tak příšerné to nebylo, i když jsem nebyla ready, za což jsem ráda. Kája vás může úplně vystřílet z kurtu. Ale tento turnaj vůbec nechápu, jak jsem mohla být ve finále. Já jsem do toho šla s tím, že nastoupím a nějak to odehraji. Vůbec mě nenapadlo, že bych mohla něco vyhrát proti takovým holkám, protože jsem hrála nějak míč od míče a takhle se to vyvinulo.

Na turnaji jste porazila Karolínu Muchovou a Kristýnu Plíškovou. Kterého vítězství si ceníte víc?
Obě dvě jsou výborné hráčky a nechci říkat, které vítězství. Jsem za to ráda. S Muškou jsem nikdy nehrála, měly jsme jen pár tréninků a je to docela dlouho. S Tindou už jsem párkrát hrála, ale myslím, že ne na antuce. Samozřejmě si cením obou vítězství, i když nejsme na turnaji, ale stejně... Přeci jen jsme hrály naplno, štvaly nás chyby a úplně exhibice to nebyla. Takže se rozhodně nedá říct, že by mi to odevzdaly. Za obě vítězství jsem ráda.

Jaký je váš následující program?
Odpočinek. Určitě odpočinek a vůbec nevím ani, jak dlouho, protože jsem naprosto vyřízená.