Daniel Vallverdú: O posedlosti Plíškové, unikátu Berdycha i české kuchyni

- Radek Štohl

Obnovenou premiéru si ujít nenechal. Současný trenér Karolíny Plíškové Daniel Vallverdú během středečního odpoledne sledoval vítězství nad Barborou Strýcovou, chvíli po zápase si udělal také čas na novináře, s nimiž o své svěřenkyni pohovořil. „Karolína velmi tvrdě dře. Nyní je v pozici, kdy je schopná vyhrát grandslam. Velkým pozitivem je, že na to má stavěnou hru,“ sdělil Vallverdú.

Čtyřiasedmdesát dní. Tak dlouho se Karolína Plíšková musela obejít bez svého trenéra. Po konci přípravy na Indian Wells se postupně vinou opatření z koronaviru začaly rušit vrcholné tenisové akce, což mimo jiné způsobilo, že Daniel Vallverdú spatřil svoji svěřenkyni až na konci května. Tréninkové plány tak spolu konzultovali přes moderní technologie.

„Neměli jsme žádný tlak na výsledky, takže to nebylo tak těžké. Spíše jsme diskutovali obecné věci, aby se udržela v kondici. Ohledně pokračování turnajů nebyly k dispozici žádné reference. Nyní víme, že je nějaká šance hrát v srpnu nebo září,“ uvedl kouč pocházející z Venezuely.

Vallverdú před působením u Plíškové trénoval jen muže, nově vytvořená spolupráce na konci listopadu tak pro něj představovala novou výzvu. „V koučování mužského a ženského tenisu není velký rozdíl. Svoji práci se snažím dělat stejně jako u mužů. Soustředím se na to, co jde zlepšit. Na začátku bylo důležité Karolínu poznat jako osobnost,“ pokračoval čtyřiatřicetiletý trenér.

Jak by tedy českou tenistku popsal? „Velmi tvrdě dře, což vás jako trenéra zajímá. Stále chce být lepší hráčkou. Už byla první na světě, vyhrála řadu velkých turnajů, každopádně má ještě vyšší cíle. Těším se na to, že její hru ještě zlepším. Je to o tom, aby cítila, že je připravená využívat své silné stránky a porážet TOP hráčky," měl jasno kouč, podle kterého Karolína Plíšková velmi ráda hraje soutěžní zápasy.

Velkým tématem je nejen u bývalé světové jedničky nabitý tenisový kalendář. „Některé hráčky za sebou mají více turnajů. Harmonogram se snažíme směřovat ke grandslamům. Pro Karolínu je důležité, aby získávala sebevědomí. Nejsem fanoušek toho, aby se zúčastnila všech tenisových akcí," vyjádřil se Vallverdú, jenž se domnívá, že je klíčové najít zlatý střed, včetně přípravy na grandslamy.

Úspěch na turnajích velké čtyřky je pochopitelně velkým snem české tenisové jedničky. Jak přiznává Valverdú, na grandslamech hraje velkou roli tlak. „Jedná se o největší turnaje na světě, o těchto triumfech sníte. Podobně jako na ostatních velkých akcích hrají ženy stejný počet setů a totožné penzum zápasů. Takže v tom rozdíl není. Možná je to o tom, že před samotným turnajem na sebe vytváříte tlak, potřebujete se uvolnit. Na menších turnajích se nikdy nebudete cítit stejně, už jenom kvůli tomu, že jsou to grandslamy."

Karolína je prioritou

Daniel Vallverdú tak před sebou má jednoznačný úkol. K němu by mu nemělo bránit ani působení u Stana Wawrinky. „Podařilo se mi najít rovnováhu, jak pomáhat oběma. U Stana nejsem jeho jediným koučem, spíše jako poradce. Moji hlavní prioritou je bez debat Karolína. Během týdnů, které s ní netrávím, se snažím trochu vypomáhat Stanovi. Z minulosti vím, že nepotřebujete být koučem dvaapadesát týdnů v roce. Pro hráče je to paradoxně nejhorší věc, kterou pro něho můžete udělat," prohlásil Vallverdú.

Mladý trenér se kromě pracovních povinností také věnuje rodinným záležitostem, konkrétně jedenáctiměsíčním dvojčatům. „Jelikož děti byly malé, moc jsem necestoval. Kvůli tomu jsem s Karolínou v únoru netrávil tolik času. Po australské části v Brisbane a Melbourne jsem v únoru zase pobýval doma. S dětmi to na začátku nebylo snadné, nyní je to mnohem lepší, za chvíli budou mít rok. Už téměř začínají chodit, spí lépe," usmíval se kouč, který s Plíškovou měl být na turnaji v Indian Wells.

Když si Karolína Plíšková angažovala venezuelského trenéra, tak Daniel Vallverdú nebyl pro tenisovou veřejnost žádnou neznámou. Jeho první velkou trenérskou štací se v roce 2010 stalo působení u Andyho Murrayho, kterého připravoval s Ivanem Lendlem. „Pomohl mi hodně se rozvíjet jako trenér. A možná trochu porozumět Čechům," smál se Vallverdú, přičemž hned zvážněl.

„Český tenis ve světě všichni respektují. Pyšní se neuvěřitelnou historií a konzistentností v posledních letech. Mám štěstí, že vypomáhám vašim hráčům. Čas s nimi si užívám. S takovým Ivanem jsme stále hodně v kontaktu. Má se dobře, hraje golf, tráví čas s rodinou. O tenis se zajímá, bavíme se také o mé práci."

Po odchodu od Andyho Murrayho se Daniel Vallverdú přesunul k tehdejšímu sedmému hráči žebříčku dvouhry Tomáši Berdychovi, na kterého vzpomíná velice pozitivně. „Každému říkám, že co se týče přípravy, tak jsem nikdy nespolupracoval s nikým tak konzistentním. Za více jak rok neproběhl žádný špatný trénink. Zároveň byl konzistentní v tom, jak čistě trefoval balónky. Bylo mi ctí trénovat takového profesionála," řekl o hráči, kterého dovedl do semifinále Australian Open a na čtvrtou pozici singlu.

Vallverdú tak jako jediný má příležitost porovnat Plíškovou s Berdychem. „Jsou si podobní v tom, jak pracují. Trochu odlišní jsou v pojetí hry. Pokud se podíváte na jejich kariéry, dosáhli na finále grandslamu. Pro Karolínu by bylo fantastické jej vyhrát. Nemyslím si, že by honba za grandslamem měla být posedlostí. Nachází se v pozici, kdy je schopná to dokázat. Velkým pozitivem je, že na to má stavěnou hru." Nejen ta by jí k jejímu velkému cíli měla dopomoci.

„Nejlepší profesionálové jsou svým oborem poblázněni. Pokud to tak nemáte, nezasloužíte si být na samotném vrcholu. A to nejen ve sportu. Je to velmi dobrá vlastnost. Karolína se zajímá o to, co se děje, sleduje soupeřky. Ve chvíli, kdy začínáte pracovat s hráčem, tak se díváte na to, jak se může zlepšit. Takže s tímto jsem velmi spokojený.“

Ostatní federace můžou tiše závidět

Momentálně Daniel Vallverdú své svěřenkyni pomáhá v České republice, kde se koná LiveScore Cup. „Pro hráčky je velké štěstí mít takové turnaje, jsou skvělé. Mnoho zemí by podobné akce chtělo pořádat.  Pro hráče je skvělé, že mají zápasy. Karolína nehrála přes tři měsíce. Fanoušci znovu můžou sledovat tenis. Mnoho dalších tenisových svazů a zemí by si přálo mít situaci, jakou máte v České republice,“ připomněl nedávno skončený turnaje O pohár prezidenta ČTS nebo další chystané turnaje.

Zda to však pomůže, až se rozjedou okruhy, si netroufá odhadnout. „Teoreticky by pro Čechy měly být výhodou. Ale v praxi nikdy nevíte. Během úvodních turnajů možná budou hrát dobře, ale není zárukou, že tomu tak bude. Je výborné, že mají příležitost hrát zápasy, a ne pořád jenom trénovat. Pro české hráčky se však jedná o velké pozitivum.“

Dobré reference má Vallverdú také pro samotnou Českou republiku. „Strávil jsem tu čas už v době, kdy jsem trénoval Tomáše, tuším, že třikrát nebo čtyřikrát. Byl jsem tady v zimě, takže to bylo trochu odlišné. Každopádně zde jsou skvělé podmínky pro trénování, včetně kvalitního zázemí a kurtů," byl nadšený z místních poměrů.

A slova chvály si nechal také pro českou kuchyni. „Měl jsem hovězí maso s knedlíky. Jak se tomu říká? Ano, svíčková. Nyní je to mé oblíbené jídlo. Velmi kvalitní," usmíval se při vzpomínce na vyhlášenou klasiku.