V dějišti US Open by se letos mohlo hrát hned dvakrát

- Filip Lefenda

Velké mezinárodní turnaje ještě v tomto roce? Restart sezóny na americkém kontinentu dostal po návrhu tamější tenisové asociace reálnějších obrysů. V New Yorku by se během srpna mohly uspořádat hned dvě velké akce.

Turnajový kolotoč je momentálně pozastaven do konce července, přičemž termín návratu byl již několikrát posunut. Nyní svítá naděje, že by se přeci jen mohlo už za dva měsíce hrát, byť za dodržování přísných podmínek.

Už 16. srpna by se mohla uskutečnit tradiční „tisícovka“ Western & Southern Open. Konat by se ale neměla v Cincinnati, nýbrž v New Yorku. Předcházet by tak měla US Open, jehož start je v kalendáři naplánován na stejném místě o dva týdny později.

A důvod? Pořadatelé chtějí tímto krokem minimalizovat cestování hráčů a realizačních týmů a tím i riziko jejich nákazy koronavirem.

„Oceňuji, že se i za nelehké situace snaží někdo najít řešení,“ komentovala plán domácí asociace Američanka Bethanie Matteková-Sandsová, členka hráčské rady WTA. „Proti tomuto návrhu nemáme námitek. Umístit dva velké turnaje na stejné místo je za těchto okolností správným krokem. Umožní to mít spoustu věcí pod větší kontrolou,“ hovořila bývalá světová jednička ve čtyřhře i za své kolegyně.

Newyorské megaakce by se měly konat ve Flushing Meadows bez přítomnosti diváků. Platí to tedy i o US Open, které v loňském roce navštívilo během tří týdnů více než 850 tisíc fanoušků. V návrhu se kalkuluje třeba i s absencí čárových rozhodčí či dětských sběračů míčů.

O tom, zda se obě akce opravdu uskuteční, by se mělo rozhodnout v nejbližších dnech.