Klíčové prohlášení guvernéra státu New York! Dostanou pořadatelé US Open zelenou?

- Jan Havlovic

Naděje na uspořádání US Open v původním termínu i lokaci je opět o něco větší! Guvernér státu New York totiž prohlásil, že se sportovní události mohou uskutečnit, pokud budou bez diváků. S tímto řešením pořadatelé souhlasí a vypadá to, že by se ve Flushing Meadows skutečně mohli na začátku září objevit profesionální tenisté.

Již v pondělí jsme informovali o přetrvávající snaze pořadatelů o uspořádání grandslamového turnaje US Open v původním termínu od 31. srpna

Vize pořadatelů nabrala reálnějších obrysů po prohlášení Andrew Cuoma, guvernéra státu New York, který uvedl, že se sportovní události mohou uskutečnit, pokud se budou konat bez diváků.

Pořadatelé se zmíněnou podmínkou počítají a jsou smířeni s tím, že se letošní ročník US Open uskuteční s největší pravděpodobností bez diváků. Původní termín by měl být zachován, hlavní soutěž by měla odstartovat 31. sprna.

Grandslamový turnaj budou doprovázet přísná bezpečnostní opatření, některé z nich pořadatelé uvedli v pondělním prohlášení. 

– organizátoři vyšlou pro tenisty charterové lety (počítá se s odlety z Paříže, Frankfurtu, Vídně, Buenos Aires a Dubaje.
– před cestou bude každý z účastníků otestován na koronavirus
– tenisté budou ubytováni na jednom místě
– pravidelné měření tělesné teploty tenistů
– zápasy bez diváků
– tenisté mohou dorazit pouze s jedním trenérem
– počet návštěv v areálu bude omezen
– pokud tenista v turnaji skončí, bude muset opustit areál
– dopady míčků by měla hlídat moderní technologie
– dospělí podavači míčků

O finální podobě následujících opatření budou organizátoři ještě jednat. Oficiální rozhodnutí by mělo padnout ve druhé polovině června. Stacey Allasterová, vykoná ředitelka USTA, uvedla, že šance na změnu termínu a místa však stále existuje. „Nedávám tomu příliš šancí,“ uvedla Allasterová v pondělí.