Před pěti lety: Šafářová na French Open udolala Šarapovovou. Skalpy jedniček přerušila Serena

- Radek Štohl

Pro Lucii Šafářovou se jednalo o nejlepší grandslamový turnaj ve dvouhře. Během French Open 2015 skolila tři bývalé světové jedničky, bez ztráty setu dokráčela až do finále. Na trofej z pařížské antuky přesto nedosáhla. Obrala ji legendární Serena Williamsová.

Již v průběhu sezóny se pro Lucii Šafářovou dostavily solidní výsledky. V Dauhá si došla pro titul, necelé tři týdny před zahájením Roland Garros uhrála čtvrtfinále antukového Madridu, kdy po více jak třech hodinách nestačila na Světlanu Kuzněcovovou 7:5, 6:7, 6:7, přičemž nezužitkovala dva mečboly. Následně překvapivě vypadla ve druhém kole v Římě, o to více vydařenější bylo French Open.

Úvodní zápas české tenistky nabídl urputnou bitvu, když po téměř dvou a půl hodinách porazila Anastasiji Pavljučenkovovou, 7:6(6), 7:6(9). Duel byl o to napínavější, že dokázala využít až sedmý nabídnutý mečbol.

Následující dva zápasy Šafářové přinesly snadnější výhry. S Kurumi Naraovou neztrácela čas a po setech 6:2, 6:0 proletěla do třetího kola. Vzápětí si poradila také se Sabine Lisickou (6:3, 7:6), kterou přehrála po dlouhých šesti letech, zásluhou čehož vyrovnala nejlepší výsledek na French Open z let 2007 a 2014. Podle papírových předpokladů ji prvního června 2015 měla čekat konečná.

Osmifinále sehrála proti obhájkyni titulu a druhé nasazené Marii Šarapovové. Šafářová do zápasu vstoupila výborně, ve třetí hře vzala soupeřce podání, dostala se do vedení 3:1, náskok ale rychle ztratila. O setu rozhodl tiebreak, ve kterém Češka úřadovala 7:3. Do druhé sady ke všemu vletěla ve velkém stylu, po dvou brejcích šla za stavu 3:0 podávat. Náskok sice neudržela, stejně jako v osmé hře. Za stavu 5:4 ale počtvrté v setu uspěla na returnu, což ji vyneslo premiérové čtvrtfinále dvouhry French Open.

Šafářová tak o dva dny později hrála třetí grandslamové čtvrtfinále dvouhry (po Australian Open 2007 a Wimbledonu 2014). V něm se utkala s vítězkou následujícího French Open Garbine Muguruzaovou, kterou přehrála 7:6(3), 6:3. Podruhé v kariéře tak postoupila do semifinále grandslamové dvouhry (poprvé Wimbledon 2014).

Zde česká hráčka potřetí za sebou vyzvala bývalou světovou jedničku a vítězku z roku 2008 Anu Ivanovičovou. Šafářová v úvodním setu prohrávala již v 2:5, po výborném comebacku ale úvodní sadu urvala. Ve druhém sice ztratila vedení 4:2, postup do finále ji ale po sadách dvakrát 7:5 neminul.

Finále se uskutečnilo šestého června. Proti stála legendární Serena Williamsová. Tehdy osmadvacetiletá Češka zápas neměla dobře rozehraný. Za stavu 3:6, 1:4 a 15:40 pobývala na returnu, výborně se ale dokázala vrátit do průběhu druhého setu. Ačkoliv si v jedenácté hře ztratila podání, rebrejkem zařídila tiebreak, ve kterém ztratila dva míčky. Závěrečný set se jí nakonec nevydařil, po prohře 3:6, 7:6(2), 2:6, zůstala těsně pod vrcholem.

Náladu si spravila o den později. Společně s Bethanie Mattekovou Sandsovou vyhrály čtyřhru, dobyly tak druhý grandslam v řadě. Téměř totožnou cestu loni zopakovala Barbora Strýcová ve Wimbledonu, ve dvouhře však došla „jen" do semifinále. O tom ale zas někdy jindy...