Díky, Andre! Jak rádce Agassi pomohl Robredovi ke skalpu jedničky

- Marek Bartošík

Tommy Robredo uměl trápit a porážet favority i na největších turnajích. Španělský bojovník si na Roland Garros 2003 dokonce vyšlápl na světovou jedničku Lleytona Hewitta. A prsty v tom měl také Andre Agassi, toho času světový hráč číslo dva, což Robredo prozradil v příspěvku pro oficiální web ATP.

Den před zápasem s Lleytonem Hewittem na Roland Garros 2003 se jednadvacetiletý Tommy Robredo ocitl v místnosti pro fyzioterapii spolu s Andre Agassim. Když už se s ním potkal, zkusil španělský mladík od zkušeného Američana získat nějakou tu radu.

„Hej, Andre, zítra hrají s Hewittem. Jakou taktiku mám použít?“ vzpomínal pro web ATP na svá slova Robredo, tehdy 31. hráč žebříčku.

A hvězdný Američan vzal tuto prosbu vážně. „Najednou se zvedl z lůžka, sedl si a začal mi vysvětlovat taktiku,“ vyprávěl Španěl.

Agassiho povídání zahrnovalo informace o Hewittově křížném bekhendu, solidním forhendu a taktice při klíčových druhých podání na brejkboly.

„Zápas byl přesně takový, jak o něm Agassi vyprávěl,“ přiznal Robredo, který světovou jedničku skolil 4:6, 1:6, 6:3, 6:2 a 6:3.

Dalšího dne se spokojený vítěz ve stejné místnosti opět setkal s legendárním Američanem.

„Vstal, objal mě a řekl: ‚Sledoval jsem celý zápas a hrál jsi neuvěřitelně. Taktiku, o níž jsme mluvili, jsi použil skvěle. Jsem opravdu šťastný.‘ Nikdo mi nikdy nevysvětlil taktiku tak dobře, jako tehdy Andre,“ doplnil Robredo.

Stejný postup použili „spiklenci“ i před osmifinále, v němž Robredo přemohl dalšího favorita, trojnásobného vítěze turnaje Gustava Kuertena. Až ve čtvrtfinále mu vystavil stopku krajan Alberto Costa.

Robredo se do čtvrtfinále pařížského grandslamu probojoval ještě čtyřikrát. Naposledy se mu to povedlo v roce 2013, kdy dokázal ve třech zápasech v řadě otočit stav 0:2 na sety! Po každé takové výhře si nejspíš vzpomněl na utkání, v němž se mu na stejném klání povedlo totéž za přispění tajného trenéra Agassiho.