Vrbenský vyhrál turnaj O pohár prezidenta ČTS! Ve finále přehrál Koláře

- Jan Havlovic

Mužskou část turnaje O pohár prezidenta ČTS ovládl Michael Vrbenský, který ve čtvrtečním finálovém duelu porazil Zdeňka Koláře po setech 6:4, 6:7(5) a 10:8. Dvacetiletý tenista potvrdil předzápasové papírové předpoklady a vyzrál nad o tři roky starším Kolářem, kterého při hře limitoval puchýř na pravé ruce.

Vstup do finálového klání, které odstartovalo na pražské antuce krátce po poledni, zvládl lépe Kolář, který si vypracoval vedení 3:1. Vrbenskému se poté podařilo úspěšně zhodnotit obě brejkbolové příležitosti a po rychlé otočce se po výhře 6:4 ujal vedení v zápase. 

Druhá sada se rovněž vyvíjela lepším způsobem pro dvacetiletého tenistu, který díky brejku z třetího gemu mířil za vítězstvím. Důležitý moment přišel v osmém gemu, ve kterém se Kolářovi podařilo podruhé v zápase prolomit servis svého krajana a dostal se zpět do hry.

O osudu druhého setu nakonec musela rozhodnout až zkrácená hra, ve které byl aktivnější Kolář. Tenista se zkušenostmi z Davisova poháru si vypracoval vedení, které si nakonec udržel. Dva setboly sice promarnil, ale třetí možnost již využil a poslal finálové střetnutí do supertiebreaku.

V klíčových okamžicích předváděli oba tenisté velmi kvalitní tenis a v supertiebreaku byl k vidění velmi vyrovnaný průběh. Možnost premiérového mečbolu si jako první vypracoval za stavu 8:8 dvacetiletý Vrbenský, který následně zápas ukončil krásným bekhendem po čáře.

„Je to pro mě cenné vítězství a jsem za to moc rád. Chtěl jsem si to hlavně užít. Narazil jsem tu na výborné hráče, jsou to skvělé zkušenosti,“ hodnotil Vrbenský výkony na tomto turnaji v rozhovoru pro ČT Sport.