Britové chystají sérii turnajů pro domácí špičku. Startovat by mohl dvojnásobný wimbledonský vítěz

- Jan Havlovic

Britská tenisová asociace chystá v příštích týdnech uspořádat sérii šesti až sedmi turnajů v různých lokacích po Velké Británii. Startovat by měla kompletní tuzemská tenisová špička a podle dosud nepotvrzených informací také Andy Murray! Dvojnásobný wimbledonský šampion nastoupí, pokud to dovolí jeho zdravotní stav.

LTA by již ráda zveřejnila kompletní turnajový program, ale stále čeká na jasné stanovisko vlády Spojeného království. První turnaj by měl proběhnout ve druhé polovině června a hrát se bude zcela jistě bez diváků. Zápasy by měly být vysílány živě na komunukačních platformách LTA. 

Zástupci Britské tenisové asociace plánují uspořádat turnaje na tvrdém povrchu, aby se hráči kvalitně připravili na případný restart tenisové sezony, který je dle posledních informací naplánován v srpnu na amerických betonech. 

Tenisté účastnící se zmíněné turnajové šňůry ve Spojeném království budou hrát o prize money, aby mohli částečně umořit finanční ztráty způsobené pozastavením tenisové sezony.

Počítá se startem kompletní britské špičky, každý z turnajů bude otevřený pro šestnáct nejlépe žebříčkově postavených britských tenistek a šestnáct nejlépe postavených britských tenistů. Hrát by tak měli Jamie Murray, Dan Evans a Kyle Edmund. Chybět nebude ani Johanna Kontaová, britská jednička.

Pořadatelé plánují i jeden velký comeback. Andy Murray si na jednom z těchto turnajů odbude letošní soutěžní premiéru, pokud to jeho zdravotní stav dovolí. Dvojnásobný wimbledonský šampion odehrál poslední duel v listopadu na finálovém turnaji Davisova poháru. Od té doby se zotavoval ze zranění pánevní kosti.