Petře Kvitové vypomohl v Praze nečekaný návštěvník

- Michal Hladký

Vzhledem k situaci, která momentálně ve světě panuje vlivem šíření nemoci COVID-19, se musí i turnaj O pohár prezidenta ČTS řídit specifickými pravidly. Co na ně říkají ti nejvíce zasažení, tedy samotní tenisté?

Žádné podání rukou, tenisté si musí nosit ručníky bez pomoci sběračů. A fanoušci? Taktéž si můžou nechat zajít chuť a nezbývá jim nic jiného než zápasy sledovat v České televizi. První tenisové vlaštovky s sebou nesou jisté povinnosti, které se jednoduše musí dodržovat.  

Podařilo se tenistům přizpůsobit? Ano, nicméně jednoduché to podle ohlasů rozhodně nebylo... 

První vtipná situace nastala hned po skončení úvodního utkání turnaje, když Lukáš Rosol prohrál ve dvou setech s Vítem Kopřivou. „Od Víti jsem to teda nečekal! Chtěl jsem mu pogratulovat, jak dobře hrál a on takhle,” vtipkoval Rosol s odkazem na to, že si místo podání rukou museli tenisté jen ťuknout raketou.  „Byla to zvláštní situace, vůbec jsme nevěděli, co dělat,” potvrdil Kopřiva. 

I druhá dvojice hrající souběžně na vedlejším kurtu si zmatky neodpustila. „Chtěla jsem si podat ruku s Kristýnou, ta ale na mě jen ukázala raketou,” smála se Muchová na pozápasové tiskové konferenci.  Zapomněla totiž na jedno z opatření.  

A uvolněná nálada pokračovala. Karolína Muchová si neodpustila jízlivou poznámku na svůj realizační tým. „Ani trenéři mi moc netleskali, bylo to divné. Musím jim říct, aby to zítra trochu rozproudili. (smích)”

Vzápětí olomoucká rodačka zvážněla a povzdechla si: „Tenis vlastně docela hraji proto, že se na mě dívá hodně lidí, dodává mi to energii.” 

S trenéry si má co vyříkat i Petra Kvitová. „Říkala jsem si, že aspoň trenér mi zatleská, ale ono nic!” směje se.

Jenže když trenér nemůže, fanoušek pomůže...  

Z vedlejšího kurtu se díval podavač, který Kvitovou nečekaně namotivoval. „Povedl se mi jeden forhendový prohoz, doběhla jsem k plotu a on mi říká „hezky!" Já tedy odpověděla: „Děkuji!". To bylo takové roztomilé,” libovala si nečekanou morální pomoc zpoza plotu nasazená jednička.  

V této době se tenisté musí radovat z maličkostí. Už tak je světovým unikátem, že se v Praze vůbec během této pandemie soutěžní zápasy hrají.