Turnaj O pohár prezidenta ČTS rozlosován, úterý slibuje atraktivní bitvy

- Filip Lefenda, Jan Vojkůvka

Už v úterý začne na kurtech pražské Sparty očekávaný turnaj O pohár prezidenta ČTS by Moneta, kterého se zúčastní ženská i mužská domácí špička. Po pondělním losu již znají Kvitová a spol. své čtvrtfinálové soupeře.

Los proti sobě v ženské části svedl například Strýcovou proti Lindě Fruhvirtové – patnáctiletému supertalentu českého tenisu. Turnajovou jedničku Kvitovou potom proti bývalé deblové jedničce Barboře Krejčíkové. Mezi muži zase bude k vidění zajímavý duel mladíků mezi Jiřím Lehečkou a Tomášem Macháčem nebo souboj české jedničky Jiřího Veselého s dalším mladíkem Michaelem Vrbenským.

„Museli jsme přemýšlet nad tím, jak udržet v kondici český tenis i poté, co tahle krize skončí. Výsledek vidíte sami,“ uvedl na tiskové konferenci k turnaji Ivo Kaderka, prezident Českého tenisového svazu. Právě podle něj je turnaj, který se hraje od úterý do čtvrtka v areálu TK Sparta Praha, pojmenován.

Na tiskovce byly přítomny i Kvitová se Strýcovou, které se nemohou startu českého turnaje dočkat. „Podmínky se v Česku i v ostatních zemích pomalu uvolňují, nicméně v tenisovém světě se toho příliš neděje. Proto jsme rádi, že si můžeme na Spartě zahrát,“ přiznala Kvitová.

„Jsem moc ráda, že se vše pomalu vrací do normálu a my můžeme začít hrát,“ potěšilo Strýcovou. „Určitě je to dobrá zpráva pro celý svět. My už nějaké zprávy z WTA máme, nejsou moc pozitivní, pořádání mezinárodních turnajů je nyní nereálné,“ přidala nepříliš dobré informace a okomentovala i zrádný los proti mladé Lindě Fruhvirtové: „Je o dvacet let mladší, ale půjdu do toho naostro.“

Turnaj na Spartě se bude hrát kvůli omezení na 300 účastníku bez diváků (jen 270 lidí obsahuje veškerý personál kolem turnaje). To je pro hráče na této úrovni trochu netradiční. „Bez diváků jsem naposledy hrála nejspíše někdy v mládežnických kategoriích. Bude to zvláštní, ale měli bychom být rádi, že vůbec můžeme hrát,“ řekla Strýcová.

S tím souhlasí i Kvitová, pro kterou je velmi zvláštní také nutnost nepodávat si se soupeřem ruce, což je podle ní neetické. „Musíme to nějak akceptovat,“ uvedla a poukázala na to, že hrát bez diváků největší světové turnaje by mohlo být kontraproduktivní. „Pokud by se měly grandslamy hrát taky takto bez diváků, tak bych je raději zrušila,“ dodala.

O pohár prezidenta ČTS je první turnaj z plánované série, která se bude na českém území konat. Pro všechny zúčastněné bude situace složitá i kvůli nerozehranosti, na což poukázal například Jiří Veselý.

„Trénovali jsme s panem trenérem Navrátilem skoro každý den. Nejtěžší teď bude najít svou hru a dostat se do zápasového rytmu,“ podotkl český tenista. „Určitě to bude nějaký čas těžké, než se nám podaří zvyknout.“

„Ze začátku krize tenisté nevěděli, kde hrát a trénovat,“ přidal se kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil. „V poslední době se to lepší, hráči mají i svůj cíl v podobě série turnajů, které odstartují tím na pražské Spartě.“   

Pořádající klub TK Sparta Praha má radost, že může na svých kurtech uvítat ty největší tuzemské tenisové hvězdy. „Rád bych poděkoval všem hráčům, kteří přislíbili svou účast. Je to pro náš klub velký závazek, doufám, že nezklameme,“ řekl David Trunda, jenž je nejen ředitelem turnaje, ale i pořádajícího tenisového klubu. 

Turnaj O pohár prezidenta ČTS odstartuje v úterý v 10:00. V tento den by se mělo odehrát všech osm čtvrtfinálových zápasů. Ve středu jsou pak na pořadu semifinále a ve čtvrtek finále žen i mužů. Zápasy vysílá živě Česká televize.

Los turnaje O pohár prezidenta ČTS a rozpis úterních čtvrtfinálových zápasů

Kurt Antuka
10:00 Lukáš Rosol – Vít Kopřiva
11:30 Jonáš Forejtek – Zdeněk Kolář
14:00 Jiří Veselý – Michael Vrbenský
15:30 Jiří Lehečka – Tomáš Macháč

Kurt Hard
10:00 Karolína Muchová – Kristýna Plíšková
11:30 Barbora Strýcová – Linda Fruhvirtová
14:00 Petra Kvitová – Barbora Krejčíková
15:30 Kateřina Siniaková – Lucie Hradecká