Češi v akci: Štěpánek v Číně končí, Kvitová i Strýcová postupují ve Wu-chanu

- Jan Havlovic

Bohaté tenisové úterý, i tak by se dal nazvat dnešní den z pohledu českého tenisového fanouška. Ve Wu-chanu se dařilo českým tenistkám, postup do třetího kola dvouhry vybojovala Kvitová i Strýcová, ve čtyřhře uspěly páry H+H a Lucie Šafářová s Mattekovou-Sandsovou.

Kvitová postupuje ve Wu-chanu již do třetího kola

Česká tenisová dvojka se potřetí za poslední dva měsíce utkala s Elinou Svitolinovou, nadějnou ukrajinskou tenistkou, která figuruje již na osmnáctém místě světového žebříčku. Petra Kvitová však na rodačku z Oděsy umí, což prokázala i v čínském Wu-chanu. Kvitová uspěla na OH v Riu, na letošním US Open a i dnes nedala Svitolinové šanci!

Čtrnáctá nasazená však nevstoupila do utkání ideálně, ve třetím gemu přišla o podání, a tak rychle prohrávala 1:3. To však rodačku z Fulneku psychicky nepoložilo. Ba naopak, od tohoto momentu na kurtu dominovala, získala pět gemů v řadě a první sadu ovládla poměrem 6:3! Ve druhé sadě Kvitová svůj výkon ještě stupňovala a na kurtu byla prakticky jen ona, Svitolinová byla velmi nejistá při vlastním podání, což se jí stalo osudným. Česká dvojka využila druhý mečbol, zajistila si postup do třetího kola, ve kterém Kvitovou čeká Němka Kerberová, kterou uspěla v souboji s Mladenovicovou.

Strýcová napodobila Kvitovou a rovněž postupuje do třetího kola

Barbora Strýcová po vítězství nad Erraniovou narazila ve Wu-chanu na další hráčku ze čtvrté desítky světového žebříčku. Japonka Dojová se s českou hráčkou utakala před pěti lety na turnaji v kanadském Torontu a prohrála ve dvou setech. Tentokrát aktuálně 33. hráčka žebříčku vstoupila do zápasu lépe, zvládla závěr prvního setu, využila třetí setbol a ujala se vedení v zápase.

Strýcovou však dva odvrácené setboly zdravě naštvaly a ve zbylých dvou sadách podala výrazně lepší výkon! Ve druhé sadě na kurtu dominovala a své soupeřce nadělila za 25 minut kanára! Na začátku rozhodující sady obě hráčky přišly o své podání, poté Strýcová dokázala ještě dvakrát prolomit servis Dojové, vypracovala si rozhodující náskok a dovedla utkání do vítězného konce. Rodačku z Plzně čeká ve třetím kole vítězka duelu Jankovićová/Muguruzaová.  

Siniaková statečně vzdorovala Wozniacké, nakonec ve Wu-chanu končí

Kateřina Siniaková v prvním kole překvapila výhrou nad Maďarkou Babosovou a po úspěšné kvalifikaci si zajistila postup do druhého kola. V něm rodačku z Hradce Králové čekala Dánka Caroline Wozniacká, která přijela do Číny jako čerstvá vítězka turnaje v Tokiu, a tak byla velkou favoritkou. Česká tenistka však s Wozniackou v prvním setu držela krok, avšak dvakrát nedokázal udržet své podání, kdežto Woznická zaváhala pouze jednou, což se ukázalo jako rozhodující. Bývalá světová jednička se tak ujala vedení v poměru 6:4, když využila až svůj čtvrtý setbol. 

Ve druhém setu bylo k vidění hned několik brejků, konkrétně celkem sedmkrát tenistky nedokázaly udržet své podání. Až v osmém gemu se Wozniacká čistou hrou dostala do vedení 5:3. Siniaková následně při vlastním servisu dokázala odvrátit dva mečboly a ještě udržela naději na prodloužení zápasu. V následném gemu však aktuálně 22. hráčka předvedla bezchybnou hru a čistou hrou uzavřela utkání. 

Martincová nezvládla třísetovou bitvu a v Taškentu končí

Tereza Martincová prošla v uzbeckém Taškentu kvalifikačním sítem a opět si zahrála v hlavní soutěži turnaje ATP. V prvním kole jednadvacetiletá tenistka narazila na Rusku Irinu Chromačevovou, která figuruje v jedenácté stovce světového žebříčku. Dle papírových předpokladů byla mírnou favoritkou Ruska, nicméně ani Martincová nebyla bez šance. 

Naše tenistka také vstoupila do utkání lépe a díky skvělému závěru první sady dokázala ovládnou první sadu v poměru 6:4. Vzápětí však na začátku druhého setu ztratila hned dvakrát podání, což hráčka kvalit Chromačevové dokázala potrestat, udržela nervy na uzdě a druhou sadu dovedla do vítězného konce. Úspěšná kvalifikantka rozehrála rozhodující sadu velmi dobře, vedla 1:3, avšak od tohoto stavu sbírala gemy pouze ruská tenistka, který využila až svůj třetí mečbol a postupuje do druhého kola.

Plíšková míří v Taškentu do druhého kola

Kristýna Plíšková po vítězství na challengeru v čínském Dalianu neuspěla na turnaji v Soulu, avšak v Uzbekistánu rozehrála turnaj v Taškentu vítězně! Aktuálně 100. hráčka světového žebříčku se střetla se Španělkou Sorribesovou-Tormovou a favoritkou duelu byla právě česká tenistka. První sada také vyzněla lépe pro Plíškovou v poměru 6:3. Ve druhém setu byl k vidění pouze jediný brejk, který vybojoval právě španělská hráčka, a tak poslala zápas do rozhodujícího setu. Obě hráčky si v něm udržovaly servis, namále měla rodačka z Loun v páté hře, kdy odvrátila tři brejkboly! Za stavu 5:4 šla na podání 130. tenistka světa, která však situaci nezvládla, o podání přišla, a tak se Plíšková mohla radovat z postup do druhého kola, ve kterém na českou tenistku čeká Japonka Kurumi Naraová, pátá nasazená. 

Siniaková si zahraje proti ve skvělé formě hrající Wozniacké

Třetí českou tenistkou, která bude v úterý bojovat o postup do třetího kola, je Kateřina Siniaková. Na tu čeká zřejmě nejtěžší úloha. Rodačka z Hradce Králové se totiž utká s Caroline Wozniackou, která chytla v posledních týdnech famózní formu - vyhrála turnaj v japonském Tokiu a chce uspět i na velmi slušně obsazeném podniku ve Wu-chanu. Siniaková je však po úspěšné kvalifikaci a výhře nad Babosovou velmi dobře naladěna a pokusí bývalou světovou jedničku překvapit. 

Štěpánek se do druhého kola neprobojoval

Radek Štěpánek zvládl v Čcheng-tu projít kvalifikačním sítem a opět se probojoval do hlavní soutěže turnaje ATP. Los byl k českému matadorovi poměrně přiznivý, neboť se Štěpánek utkal s Jen-Hsun Lu z Tchaj-wanu, 63. tenistou světového žebříčku. Oba hráči se utkali na okruhu ATP již dvakrát - v roce 2004 a 2008, v obou případech se radoval z dvousetového vítězství český tenista. 

O vítězi úvodní sady tohoto zápasu rozhodl jediný brejk, ten získal tenista z Tchaj-wanu ve čtvrtém gemu, čímž si vytvořil rozhodující náskok a ujal se vedení v zápase. Stejná situace se opakovala i ve druhé sadě, když Štěpánek ve třetím gemu ztratil opět podání, Lu se dostal opět do náskoku, který díky skvělé hře při vlastním servisu dokázal udržet a zajistil si postup do druhého kola. 

Veselý zvládl souboj s Andujarem a postupuje dál

Jiří Veselý měl poměrně štěstí při losu, neboť v prvním kole vyfasoval Španěla Andujara, kterému patří až 436. pozice na žebříčku ATP. První set podle toho také vypadal, český tenista potvrzoval roli papírového favorita tohoto duelu a poté, co prolomil dvakrát podání svého soupeře, dokázal dovést první sadu do vítězného konce. Ve druhém setu každý z tenistů jednou ztratil své podání, jinak byli Andujar s Veselým při servisu stoprocentní, a tak se šlo do tiebreaku. Diváci měli možnost vidět dramatickou bitvu, první mečbol dokázal ještě Andujar odvrátit, avšak za stavu 8:9 se španělskému tenistovi nepovedl kraťas a Veselý dotáhl zápas do vítězného konce.

Rosol po velké boji v Šen-čenu končí

Lukáš Rosol se utkal v prvním kole s Michailem Kukuškinem z Kazachstánu a čekala se vyrovnaná bitva. Zápas trval skoro tři hodiny a po dlouhé bitvě se z vítězství nakonec raduje Kukuškin. Aktuálně 80. tenista vstoupil do zápasu lépe, když první sadu ovládl poměrem 6:3. Zbylé dva sety nabídly vyrvcholení v podobě tiebreaku, ten první zvládl lépe Rosol, který po vítězství 7:2 poslal zápas do rozhodujícího setu. Závěrečný tiebreak tohoto utkání lépe Kukuškin, který od stavu 4:4 získal tři body v řadě a zajistil si postup do dalšího kola. 

Hlaváčková s Hradeckou postupují ve Wu-chanu, dál jde také Šafářová s Mattekovou-Sandsovou, postupuje také Strýcová s Mirzaovou

Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou přiletěli do čínského Wu-chanu jako čerstvé vítězky turnaje v kanadském Québecu. Nasazený pár číslo sedm čekala v prvním kole dvojice Savčuková, Wang, ukrajinsko-čínskému páru se také podařil první set, ve kterém prolomil dvakrát podání svých soupeřek a ujal se vedení v zápase. H+H však ve druhém setu svůj výkon výrazně zlepšily a poslaly zápas do supertiebreaku. V něm se prokázaly zkušenosti českého páru, který ani jednou nepřišel o svůj servis, ba naopak, dokázal hned třikrát prolomit podání soupeře a radoval se z vítězství v poměru 10:4!

Do další části turnaje čtyřhry v čínském Wu-chanu postoupily také Bethanie Matteková-Sandsová s Lucií Šafářovou. Vítězky letošního US Open vstoupily do utkání velmi dobře a vedly 2:0, poté o podání rovněž přišly, avšak re-brejkem si vzaly své vedení zpět. Pár Halepová, Ostapenková následně musel kvůli zranění utkání vzdát, a tak si česko-americká dvojice zahraje ve druhém kole!

To Karolína Plíšková s Julií Görgesovou z Německa končí již v prvním kole. Semifinalistky letošního Wimbledonu si v prvním kole turnaje v čínském Wu-chanu nedokázaly poradit s americkou dvojicí Atawová, Spearsová a prohrály po setech 4:6, 2:6.

Sania Mirzaová s Barborou Strýcovou jsou ve Wu-chanu třetími nasazenými, a tak měly v prvním kole volný los. V úterý po poledni (SELČ) se česko-indický pár střetl s dvojici Dabrowskiová, Martinézová-Sanchézová. Utkání bylo poměrně vyrovnané, a tak musel o postupujícch do čtvrtfinále rozhodnout až supertiebreak. V něm si Mirzaová se Strýcovou vypracovaly vedení 6:1, které se ukázalo jako rozhodující. Nasazený pár číslo tři dokázal zvládnout rozhodující chvilky závěrečného supertiebreaku a po výsledku 10:5 slaví postup do čtvrtfinále!

ATP/WTA

2016 DONGFENG MOTOR WU-CHAN OPEN (ženy, tvrdý povrch, 2 288 250 USD)

2. kolo dvouhry

Misaki Dojová (JPN, 33.) - BARBORA STRÝCOVÁ (21.) 7:5, 0:6, 2:6
Elina Svitolinová (UKR, 18.) - PETRA KVITOVÁ (16.) (14) 3:6, 1:6
Caroline Woznická (DEN, 22.) - KATEŘINA SINIAKOVÁ (56.) (Q) 6:4, 6:4

1. kolo čtyřhry

Savčuková, Wang (UKR/CHN) - HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ (7) 6:4, 2:6, 4:10
Halepová, Ostapenková (ROU, LAT) (WC) - Matteková-Sandsová (USA), ŠAFÁŘOVÁ (5) 1:3, skreč H+O

Osmifinále čtyřhry

Dabrowskiová, Martinezová-Sanchezová (CAN/ESP) - Mirzaová (IND), STRÝCOVÁ 6:3, 3:6, 5:10
Görgesová (GER), KA.PLÍŠKOVÁ (8) - Atawová, Spearsová (obě USA) 3:6, 6:2, 8:10

TAŠKENT OPEN, Uzbekistán (ženy, tvrdý povrch, 226 750 USD)

1. kolo dvouhry

Irina Chromačevová (RUS, 104.) - TEREZA MARTINCOVÁ (172.) (Q) 4:6, 6:3, 6:3
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (100.) - Sara Sorribesová-Tormová (ESP, 130.) 6:3, 3:6, 6:4

1. kolo čtyřhry

KUNČÍKOVÁ, STUCHLÁ - Melicharová, Wongteanchai (USA, THJ) (2) 4:6, 2:6
Schuursová (NED), VORÁČOVÁ (3) - Panovová, Rodinaová (obě RUS) 3:2, skreč P+R

SHENZHEN OPEN (muži, tvrdý povrch, 704 140 USD, 1. kolo)

Pablo Andujar-Alba (ESP, 436. ) - JIŘÍ VESELÝ (52.) (8) 2:6, 6:7 (8)
Michail Kukuškin (KAZ, 80.) - LUKÁŠ ROSOL (85.) 6:3, 6:7 (2), 7:6 (4)

ČCHENG-TU OPEN (muži, tvrdý povrch, 947 735 USD, 1. kolo)

RADEK ŠTĚPÁNEK (105.) (Q) - Jen-Hsun Lu (TWD) - 63.) 3:6, 4:6

CHALLENGER TOUR 

BFD Challenger, Řím (muži, antuka, 42 500 Eur, 1. kolo)

JAN ŠÁTRAL (169.) - Lorenzo Giustino (ITA, 202.) 6:0, 6:4

ITF/FUTURES

Hammamet Open, Tunisko (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry)

Eric Caleguer (BRA) - YVO PANÁK 2:6, 0:6

1. kolo čtyřhry

Echargui, Tichomirov (TUN, USA) - Krawecewicz (AUT), PANÁK 7:5, 6:4

Santa Margerita di Pula, Itálie (muži, antuka, 10 000 USD)

1. kolo dvouhry

Claudio Fortuna (ITA) (4) - MICHAL SCHMID 3:6, 6:2, 6:3

1. kolo čtyřhry

Binaghi, Mocci (oba ITA) - Raab (GER), SCHMID 4:6, 6:1, 11:9

Santa Margherita di Pula, Itálie (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo)

PETRA KREJSOVÁ - Julia Kimmelmannová (GER) 6:4, 7:6 (3)

Engie Open Clermont-Auvergne (ženy, tvrdý povrch-hala, 25 000 USD, 1. kolo čtyřhry)

Korpatschová, Ponchetová (GER/FRA) - Lejkinová (RUS), MALEČKOVÁ 6:4, 1:6, 10:7

Sozopol Santa Marina Cup, Bulharsko (ženy, antuka, 10 000 USD)

1. kolo dvouhry

KATEŘINA KRAMPEROVÁ (9) - Dominique Karregatová (NED) 6:3, 6:3

1. kolo dvouhry

H.Esenová, L.Esenová (obě TUR) - KRAMPEROVÁ, Žuravlevová (RUS) (2) 6:2, 3:6, 7:10