WTA

Muchová na místě činu. Jak přes Prahu vyletěla do Wimbledonu?

- Radek Štohl

Karolína Muchová loni prožila průlomovou sezónu na okruhu WTA. Na začátku ročníku prošla až do čtvrtfinále lukrativního turnaje v Dauhá, o necelý čtvrt rok později se představila na domácím podniku v Praze. A jízda to byla parádní, od první trofeje v této kategorii jí chyběl jediný úspěšný set. Parádní formu přenesla do Wimbledonu, kde uhrála čtvrtfinále.

Česká hráčka se před turnajem J&T Banka Prague Open nacházela na 106. příčce žebříčku dvouhry. Jeden z cílů tak byl jasný –⁠ po domácí akci se premiérově podívat do elitní stovky.

Hned na úvod turnaje Muchovou čekala jedna z nejtalentovanějších hráček světového tenisu Iga Swiateková. Češka mladou Polku přehrála 4:6, 6:1, 6:4, o kolo později zvládla bitvu s objevem letošní sezóny Jennifer Bradyovou, kterou zdolala 6:4, 3:6, 7:6(2), zásluhou čehož měla jistotu pobytu v TOP 100. „Jsem ráda, že budu v první světové stovce. Ale určitě mám vyšší cíle,“ prohlásila tehdy dvaadvacetiletá tenistka. A svá slova okamžitě potvrdila.

Během následujících dvou zápasů neztratila jedinou sadu. Ve čtvrtfinále porazila Natalji Vichljancevovou 6:3, 6:4, v semifinále skolila Bernardu Peraovou 6:2, 7:5. „Není lepší místo, kde bych mohla hrát první finále," těšilo Muchovou. Od úvodního triumfu jí následně chybělo skutečně málo.

Do prvního vzájemného zápasu s Jil Teichmanovou vstoupila neúspěšným tiebreakem v úvodním setu, vzápětí opanovala druhou sadu 6:3. Ve třetím setu Karolína Muchova rychle získala brejk a vedla 2:0, ani nadějný náskok jí ovšem k triumfu nestačil, závěrečný set nakonec prohrála 4:6.

„Soupeřka hrála dobře. Většinu zápasů jsem zde odehrála kvalitně, jak jsme s koučem chtěli. Stále tam jsou rezervy, na kterých se musí pracovat. Ukázalo mi to, že jsem zvládla vyhrát proti výborným soupeřkám," prohlásila tenistka, která se po konci turnaje vyhoupla na 74. příčku.

Uběhly dva měsíce a u Karolíny Muchové bylo ještě veseleji. Na třetím grandslamu sezóny ve Wimbledonu vyhrála úvodní tři zápasy bez ztráty jediného setu, mimo jiné vyřadila Anett Kontaveitovou. V dalším zápase svedla epickou bitvu s Karolínou Plíškovou, kterou po více jak třech hodinách udolala 4:6, 7:5, 13:11, ve svém prvním čtvrtfinále na grandslamu prohrála s Elinou Svitolinovou. I přesto se po turnaji nacházela na 43. místě.

Nyní se Karolína Muchová po roce vrací na pražskou Spartu, kde bude jednou z osmi Češek na turnaji O pohár prezidenta ČTS. Jak její návrat dopadne?