Četli to vůbec? Thiem kroutí nad reakcemi kritiků hlavou

- Filip Lefenda

Před časem odmítl finančně podpořit hůře postavené tenisty a vysloužil si hutnou porci kritiky. Nad reakcemi teď Dominic Thiem pouze kroutí hlavou. „Nikdo zřejmě nečetl rozhovor až do konce,“ běduje třetí hráč světa.

Do fondu pro žebříčkově níže umístěné tenisty se vybralo přes 6 milionů dolarů (přibližně 150 milionů korun). S iniciativou přišli velikáni Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič. Na pomyslný druhý břeh se pak postavil právě Dominic Thiem.

„Znám okruh Futures, sám jsem na něm dva roky hrál. Je tam mnoho lidí, kteří tenisu nepodřizují všechno a nechovají se jako profesionálové. Nevím, proč bych zrovna takovým lidem měl dávat peníze,“ tepal do rozpáleného železa hvězdný Rakušan.

A negativní reakce se začaly jen hrnout. Thiemovi spílaly třeba Britka Mooreová s Američankou Kiickovou. Za hráče z menších turnajů se postavil i australský bouřlivák Kyrgios. Alžířanka Ibbúová pak dokonce natočila téměř desetiminutové video.

„Nikdo z nich zřejmě nečetl rozhovor až do konce,“ kroutí teď hlavou Thiem, který takovou odezvu asi nečekal. „Novináři z toho udělali senzaci, ale nezmínili vše a to není fér. Kdyby si lidé přečetli všechno, situace by tak daleko nedošla,“ tvrdí šestadvacetiletý hráč v rozhovoru pro list L´Equipe.

„Už delší dobu pomáhám talentovaným rakouským tenistům. Nechci si tím vylepšovat svou image. Dělám to pro ně, zaslouží si to,“ připomněl Thiem, jenž pravidelně přispívá i na činnost organizací a hnutí, která pomáhají chránit přírodu.

Za některými svými původními názory si však stojí, byť nehází všechny do jednoho pytle. „Pokud chcete být v tenise úspěšný, musíte mu dát sto procent. Jsou tací, kteří se pohybují na okruhu Futures i deset let a nechovají se profesionálně. Nemyslím všechny, jsou to jen někteří. Právě proto jsem si chtěl sám vybrat, komu finančně pomohu,“ upřesnil Thiem své původní tvrzení.

Zároveň se Rakušan přimlouvá za vyšší odměny na turnajích nižší kategorie. „Už na challengerech je úroveň dost vysoká. Je těžké takový turnaj vyhrát. Pokud cestujete na challenger s trenérem a fyzioterapeutem, potřebujete dojít alespoň do finále, jinak nevyděláte. Hráči by si zasloužili více peněz,“ má jasno majitel šestnácti singlových trofejí z okruhu ATP.