ATP myslí na duševní zdraví tenistů. Spojila se s organizací Sporting Chance

- Jan Havlovic

ATP oznámila navázání spolupráce s charitativní organizací Sporting Chance, která se stará o odbornou konzultaci s profesionálními sportovci v oblasti duševního zdraví. „Důsledky pandemie mohou mít negativní vliv na profesionální sportovce, kteří jsou zvyklí pravidelně trénovat,“ vysvětluje šéf ATP Andrea Gaudenzi okolností navázání spolupráce těchto dvou organizací.

Služeb Sporting Chance mají možnost využít hráči ATP i zaměstnanci této tenisové organizace. Základní pomocí od nadace, kterou založil bývalý kapitán anglické reprezentace Tony Adams, je nabídnutí služeb nepřetržité terapeutické telefonní linky. 

Šéf ATP Andrea Gaudenzi je přesvědčený, že tato služba může některým tenisovým profesionálům pomoci. „Být silný po psychické stránce je stejně důležité jako být silný po stránce fyzické. Starat se o mentální zdraví našich hráčů je pro nás prioritou,“ říká první muž organizace ATP.

Tato pomoc může přijít některým tenistům vhod právě v době koronavirové pandemie. „Každý si během této doby musel zvyknout na izolaci a omezení fyzických aktivit. To může být negativní vliv na profesionální sportovce, kteří jsou zvyklí pravidelně trénovat a být v zápasovém režimu,“ myslí si Gaudenzi. 

Kromě odborné konzultace na terapeutické telefonní lince mohou tenisté využít aplikaci Headspace, která nabízí uživatelům návody na duševní cvičení a meditaci.

Organizace Sporting Chance založil bývalý kapitán anglické fotbalové reprezentace a bývalý hráč Arsenalu FC Tony Adams, který si prošel těžkými časy s vlastními závislostmi na drogách a alkoholu.

Terapeuté v nadaci Sporting Chance se snaží profesionálním sportovcům odborně radit a pomáhat v boji s drogami, alkoholem, sázením a dalšími věcmi spojenými s psychickým zdravím.