Jako Thiem. Není naší prací, abychom podporovali jiné profesionály, míní Berrettini

- Jan Vojkůvka

Tenisté by neměli být stavěni do pozice, kdy se musí starat o finance dalších profesionálů. Alespoň to je názor Mattea Berrettiniho, jemuž se nelíbí pozice, do které jsou úspěšní stavění.

Podobně mluvil už dříve Dominic Thiem. Rovněž se mu nelíbilo, že by měl své peníze dávat ostatním profesionálním hráčům. Za to se ovšem dostal pod ostrou palbu kritiky. Nyní s kůží na trh vyšel i Ital Berrettini.

Tomu se nelíbí, že světová jednička Novak Djokovič urgoval ostatní hráče, aby se finančně podíleli na pomoci méně úspěšným profesionálům.

„Trochu jsem si srovnal priority a to ne kvůli tomu, že bych nerespektoval ostatní tenisty, ale protože věřím, že žádný sportovec by neměl být stavěn do pozice, kdy musí jiným sportovcům pomáhat finančně,“ uvedl Berrettini pro italskou verzi Eurosportu.

„Myslím, že za toto mají zodpovědnost federace, ITF, ATP, WTA... Ti pořádají turnaje a my, hráči, jim za to předvádíme to nejlepší, co ze sebe můžeme dostat,“ pokračoval. „Oni by se měli postarat.“

Během vynucené pauzy kvůli pandemii koronaviru se spousta hráčů z nižších pater světových žebříčků dostalo do existenčních problémů. Výdělky na malých turnajích jsou totiž jedinými jejich příjmy. Vznikají tak nejrůznější podpůrné fondy, které mají těmto tenistům pomoci přežít toto období.

Zároveň ti nejlepší, včetně Novaka Djokoviče, přišli s nápadem, aby se členové elitní stovky žebříčku podíleli na výběru peněz pro ostatní profesionální tenisty. To se nelíbilo nejen Dominicu Thiemovi, ale nyní i Matteu Berrettinimu.

„Musíme peníze investovat trochu jinak, aby to těmto hráčům pomohlo. A osobně preferuji pomoc v trochu jiných případech,“ přiznal Ital. „Mluvil jsem s Djokovičem a ten mi řekl, že příspěvek není povinný. Že s tím mohu souhlasit jen pokud to tak cítím a pokud raději koupím ochranné pomůcky pro nemocnici nebo chci pomoci chudým rodinám, je to moje volba.“

„A to je důležitá zpráva, co by se měla dostat mimo hráčský okruh na veřejnost,“ dodal.