Loni sbíral tituly, nyní musí pykat. Peruánec vyfasoval dva roky

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní tenisová federace potrestala peruánského tenistu Arklona Huertase Del Pina za užívání zakázaných látek. Pětadvacetiletý hráč vyfasoval zákaz hraní až do 23. října 2021.

Del Pino byl předběžně suspendován už v prosinci minulého roku. Tehdy dorazily ITF výsledky jeho testovaného vzorku moči z 24. října 2019, kdy se účastnil challengeru v peruánské Limě.

Tehdy mu bylo ve vzorku moči odhaleno konopí, které figuruje mezi zakázanými látkami Mezinárodní antidopingové agentury.

Peruánský tenista prožil v minulém roce nejlepší sezonu své kariéry. Ve dvouhře získal svůj premiérový titul a ve čtyřhře jich přidal dalších devět. Těchto devět trofejí mu pomohlo vyšplhat ve světovém žebříčku až na 320. místo. Na žebříčku ITF World Tennis Tour přitom figuroval jako osmý nejlepší deblista sezony.

Del Pina prozatím trest tolik mrzet nemusí, jelikož se turnaje přinejmenším do začátku srpna hrát nebudou. Na kurty se ovšem bude moci vrátit až za rok a půl a dá se očekávat, že tou dobou už bude mít vydobyté pozice na žebříčcích ztracené.