WTA

Zranění zmařila další kariéru. Bývalá hráčka TOP 25 oznámila definitivní konec

- Radek Štohl

Od roku 2014 se zkoušela vrátit na profesionální okruh. Tenisový osud ale americkou hráčku nevyslyšel. Někdejší čtyřiadvacátá hráčka žebříčku dvouhry Jamie Hamptonová po dlouhém uvažování a zdravotních peripetiích ukončila kariéru.

Jamie Hamptonová mezi profesionálky poprvé prorazila v sezóně 2010, kdy na okruhu ITF odehrála osm finálových turnajů, přičemž slavila čtyři trofeje. Během jediné sezóny tak povyskočila o téměř 600 míst, konkrétně pobývala na 133. příčce žebříčku dvouhry.

Svoji kvalitu začala potvrzovat také na větších turnajích, z kvalifikací postupovala do hlavních soutěží. Zlomový rok přišel před osmi lety, tehdy se objevila v elitní stovce. Velké překvapení se dostavilo na turnaji v Indian Wells, kde i zásluhou skalpu čtrnácté hráčky žebříčku Jeleny Jankovičové prošla do osmifinále. Následující sezóna byla pro Jamie Hamptonovou tou nejvydařenější v celé kariéře.

Na podniku v Aucklandu zaujala prvním semifinále na okruhu WTA, na Australian Open se ve třetím kole musela sklonit Viktorii Azarenkové. Následně byla povolána také do Fed Cupu, své jediné dva zápasy v této soutěži ale nezvládla.

Hamptonová se znovu rozjela na konci května v Bruselu, kde podruhé vydřela semifinále, ve čtvrtfinále mimo jiné přehrála světovou patnáctku Robertu Vinciovou. O týden později si připsala největší úspěch na grandslamu, na French Open i zásluhou skalpů Lucie Šafářové či sedmé hráčky světa Petry Kvitové postoupila do osmifinále.

Forma Američanky vygradovala v Eastbourne, z kvalifikace došla až do finále, když v prvním kole porazila Agnieszku Radwanskou (4. místo) či v semifinále Caroline Wozniackou (9. místo). Na konci července vybojovala semifinále WTA v San José, což ji vyneslo na rekordní 24. příčku.

Na okruhu naposledy nastoupila druhého ledna 2014, kdy postoupila do semifinále turnaje v Aucklandu. Pět dní před oslavou čtyřiadvacátých narozenin však na kurtu proti Venus Williamsové chyběla. Vinou zranění pravé kyčle. Série zdravotních potíží nakonec stála za koncem na okruhu WTA. 

„Během uplynulých let jsem podstoupila mnoho operací. Bohužel však nebyly natolik úspěšné, abych se mohla vrátit do tenisového kolotoče. Navzdory dlouhé absenci na okruhu pro mě bylo těžké oznámit konec," napsala na twitteru tenistka pocházející z německého Frankfurtu nad Mohanem.