Nelehký zrod Maestra. Federer musel skousnout i nebývalou sérii porážek

- Marek Bartošík

Když se v souvislosti s Rogerem Federerem a jeho největšími rivaly píše o sériích, většinou se tím myslí série vítězství, titulů a podobně. V tenisových archivech bychom však našli i takové statistiky, jež ukazují obtížné začátky švýcarského elegána na okruhu ATP.

V současnosti je výjimkou, jestliže Roger Federer prohraje dvě utkání v řadě. Za posledních pět let se tak stalo pouze dvakrát. Ale co takhle devítizápasová série bez vítězství?

Švýcar se s ní musel vypořádat v začátcích své kariéry. V sezóně 1999, jeho druhé na profesionálním okruhu, sbíral neúspěchy na turnajích ATP (plus v Davis Cupu) od dubnového Davis Cupu proti Itálii až do srpnového Washingtonu. Mezitím prohrál mimo jiné i úvodní kola na Roland Garros a Wimbledonu.

Nutno podotknout, že teenager Federer to často neměl vůbec lehké, třeba na antuce v Paříži narazil na světovou trojku Patricka Raftera, jemuž dokázal vzít set. V All England Clubu dotáhl souboj s Jiřím Novákem do pátého setu.

Švýcar, jenž v únoru 1999 zaznamenal čtvrtfinálové účasti v Marseille a Rotterdamu, v neúspěšném období startoval i na challengerech, kde se mu dařilo lépe – na antuce v Lublani i na trávě v Surbitonu to dotáhl do semifinále. Šňůru porážek v hlavních soutěžích turnajů ATP přerušil v Taškentu.

Delší sérii neúspěchů si Federer připsal i v následujícím roce, kdy od Masters v Miami po klání v St. Pöltenu prohrál bez přerušení šest duelů na podnicích ATP. Z dnešního pohledu se jeví jako pikantní čtyři porážky v řadě z června a července 2000, jelikož hned tři z nich přišly na travnatém povrchu. Z učedníka se zkrátka nestane mistr ze dne na den.

A co další tenisoví velikáni Rafael Nadal a Novak Djokovič? V této statistice jsou na tom lépe než jejich švýcarský kolega. Španěl prohrál od US Open 2003 do Čennaí 2004 šestkrát v řadě, Srb v závěru sezóny 2007 pětkrát za sebou, z toho třikrát v základní skupině Turnaje mistrů.