Raději Roland Garros zrušte, vybízí jeho bývalý vítěz

- Filip Lefenda

Hrát nejslavnější antukový turnaj planety bez diváků v ochozech? Taková myšlenka se někdejšímu vítězi Roland Garros Henrimu Leconteovi (na snímku druhý zleva) vůbec nelíbí. Osobně by akci raději zrušil.

„Pokud se bude hrát bez diváků, nikoho nebude turnaj zajímat,“ má jasno šestapadesátiletý Francouz, který na pařížské antuce ovládl v roce 1984 čtyřhru. Finále si zahrál i o čtyři roky později, v tom singlovém ale podlehl Švédu Wilanderovi.

Motivace by podle Leconta scházela i tenistům. „S takovou situací by se vyrovnávali jen těžce,“ myslí si. „Uskutečnění tohoto ročníku je politickým rozhodnutím. Ve Francii stále doufají, že se bude na podzim hrát za běžných podmínek,“ tuší bývalá světová pětka.

Roland Garros měl původně odstartovat už nadcházející neděli, kvůli pandemii koronaviru byl však odložen na přelom září a října. Ani v tomto termínu ale není jeho konání jisté. Sílí navíc hlasy, že pokud by se v Paříži přeci jen hrálo, bylo by to bez fanoušků v ochozech.

Takový scénář Leconte odmítá. „To by bylo lepší Roland Garros úplně zrušit a soustředit se raději na přípravy příštího ročníku,“ má jasno muž, jenž s Francií vybojoval v roce 1991 Davisův pohár.