Přesun jinam, původní destinace, nebo zrušení. Kdy se rozhodne o osudu US Open?

- Jan Vojkůvka

Profesionální tenisové okruhy prodloužily přerušení sezony až do začátku srpna. To může mít výrazný dopad i konání amerického grandslamového turnaje. O osudu US Open by se mělo rozhodnout ve druhé polovině června.

Právě tento termín určila USTA (Americká tenisová asociace) jako nejzazší pro rozhodnutí, jak to letos s US Open bude. Hlavním cílem USTA je přitom konání US Open na domovském stánku ve Flushing Meadows.

V kuloárech se však stále více zmiňuje možnost přesunu do Orlanda, a to dokonce i v jiném termínu. Aktuálně je ovšem stále na pořadu dne konání grandslamu v New Yorku a to od 31. srpna do 13. září.

Problémů je ovšem několik. Tím nejzásadnějším je to, že New York je epicentrem koronavirové pandemie a tenisové centrum Billie Jean Kingové funguje jako polní nemocnice.

Podle Chrise Widmaiera, mluvčího USTA, pořadatelé stále doufají, že se situace zlepší a zkoumají veškeré možnosti. „Cílem je konání v původním termínu na původním místě,“ sdělil agentuře AFP prostřednictvím emailu.

„Chápeme, že okolo US Open se nyní rojí velká spousta spekulací, včetně toho, jaké má USTA s grandslamovým turnajem tento rok plány. Chceme ale ujistit, že ačkoliv zkoumáme veškeré možnosti, tak zatím nepřemýšlíme nad přesunem na jiné místo nebo nad změnou termínu,“ pokračoval.

Podle Widmaiera padne konečné rozhodnutí ve druhé polovině června. Do té doby USTA nevydá žádné oficiální prohlášení ohledně statusu US Open pro rok 2020.

„Všechna naše rozhodnutí budou zároveň klást důraz především na zdraví a bezpečí všech, co mají nebo by měli s turnajem cokoliv společného,“ dodal.