Djokovič: Můžu vyhrát nejvíce grandslamových titulů

- Radek Štohl

Za Rogerem Federerem zaostává o tři grandslamové trofeje. Novak Djokovič se však i přes současnou ztrátu domnívá, že je schopný být tím nejlepším na turnajích velké čtyřky. Srbský tenista zároveň prozradil, v jakém věku by ještě mohl působit na profesionálním okruhu.

Je to nekončící debata: Bude po konci kariéry nejlepší Roger Federer, Rafael Nadal, nebo Novak Djokovič?

K absolutnímu rekordu sice má nejblíže Federer (20 grandslamových trofejí), svého snu se však nevzdávají ani jeho největší konkurenti. Nadalovi k dorovnání Švýcara chybí jediný titul, Djokovičovi tři. Tenisoví experti nejvíce šancí připisují posledně jmenovanému, který v pátek oslaví třiatřicáté narozeniny. A ani samotný Srb se významného rekordu nebojí.

„V tomto sportu toho ještě můžu hodně dokázat. Domnívám se, že můžu vyhrát nejvíce grandslamových titulů a v celkovém součtu strávit nejvíce týdnů na postu světové jedničky. Zcela jistě se jedná o mé hlavní cíle," rozpovídal se vítěz letošního Australian Open.

Podle slov aktuálně prvního hráče žebříčku se však nejedná o jedinou motivaci. „Nebylo by to dlouhodobě udržitelné, rozhodně mě to nenaplňuje každý den. Je to mnohem více spojené s mojí osobností," pokračoval v povídání s Grahamem Bensingerem.

Rozhovor se také stočil na skutečnost, zda fanoušci uvidí Djokoviče na tenisových dvorcích ve čtyřiceti letech. „Nevěřím tomu, že jsou nějaké limity, jedná se o pouhé iluze vaší mysli. Zajisté ještě chci pokračovat dlouho. Vím, že musím udržet správné návyky, abych zůstal zdravý, a měl správně propojené tělo s myslí."

„Všechno musí být v harmonii s rodinným a soukromým životem. Jsem si vědomý toho, že brzy snížím počet turnajů, a že nebudu schopný hrát na tolika akcích s podobnou intenzitou jako v současnosti. Možná tak vydržím do čtyřiceti. Ale jen za předpokladu, že se budu soustředit na největší turnaje," dodal Djokovič.