Oficiálně: Přerušení sezóny se opětovně prodloužilo

- Radek Štohl

Tenisová sezóna se nejdříve obnoví prvního srpna. Organizace ATP i WTA na oficiálních webech uvedly, že se celkově zruší dvanáct turnajů. Dalšími naplánovanými akcemi v pořadí tak jsou Washington a San José.

Právě na tento pátek byl stanovený deadline, kdy se rozhodne o pokračování sezóny. Jak nedávno uvedl šéf ATP Andrea Gaudenzi, klíčové orgány se na celou situaci dívají šest až osm týdnů dopředu. „Delší časový plán mi nepřipadá rozumný,“ nechal se slyšet šestačtyřicetiletý Ital.

Podle současné světové situace tak v polovině května došlo na očekávané rozhodnutí. V plánovaném termínu se neuskuteční osm ATP turnajů (Hamburg, Bastad, Newport, Los Cabos, Gstaad, Umag, Atlanta and Kitzbühel) a čtyři turnaje WTA (Bastad, Lausanne, Bucharest, and Jurmala). Omezení se rovněž vztahuje na podniky kategorie ATP Challenger Tour a ITF World Tennis Tour.

„Vzhledem k přetrvávajícím nejistotám ohledně pandemie COVID–19 s lítostí oznamujeme naše rozhodnutí o pokračujícím pozastavení naší tour. Společně s fanoušky, hráči a organizátory turnajů sdílíme naše zklamání. Naší hlavní prioritou zůstává zdraví široké veřejnosti," prohlásil Andrea Gaudenzi v pátečním stanovisku pro web ATP.

V podobném duchu se také neslo stanovisko WTA. „Je nám líto, že jsme museli přijít s tímto oznámením. Řídíme se názory zdravotních expertů o tom, kdy bude možné vrátit okruh znovu do akce. Celou situaci podrobně pozornujeme a doufáme, že se brzy uvidíme na kurtech," uvedla mluvčí WTA.

Zatímco Gstaad, Newport, Los Cabos o přeložení na pozdější letošní termín neusilují, pořadatelé v Hamburku či v Kiztzbuhelu věří v pořádání turnaje v záříjovém termínu.