Restart tenisu? Děsí mě to, přiznává zkušený lišák. Bez diváků hrát nechce

- Filip Lefenda

Na okruhu ATP vyhrál patnáct singlových turnajů, v dobách největší slávy pak býval sedmým hráčem světa, a tak mají jeho slova váhu. Třiatřicetiletý Francouz Richard Gasquet se nedávno vyjádřil k palčivým tématům, které hýbou současným tenisovým světem. Co míní o finanční podpoře slabších tenistů a jak vnímá dobu, kdy se kvůli pandemie koronaviru nehraje?

Francouzský tenista vítá záměr finanční podpory pro níže umístěné kolegy. Na druhou stranu si myslí, že ne všichni peníze skutečně potřebují. „Bavili jsme se o hráčích v pořadí od dvoustého do sedmistého místa. Mezi takovými ale mohou být i tenisté, kteří už byli ve stovce a zrovna finančně nestrádají,“ říká muž, jenž sám v žebříčku uzavírá elitní padesátku.

„Pro mladší hráče je to samozřejmě těžké období, ti peníze potřebují. Je ovšem skutečně obtížné zaměřit pomoc pouze na ty, kteří ji nejvíce potřebují,“ pokračovala v rozhovoru pro server France Bleu bývalá světová sedmička.

Vítěz patnácti singlových titulů z okruhu ATP se zamyslel i nad současnou situací, kdy je turnajové dění z důvodu globální pandemie koronaviru přerušeno. „Tenis je mezinárodní sport. Je to jiné než ve fotbale nebo ragby. Těžká situace,“ ví dobře Gasquet.

Ten není příliš nakloněn ani myšlence hraní bez diváků. Takový scénář by přitom mohl potkat letošní Roland Garros. „Pořád by šlo o 128 mužů a 128 žen. Neumím si představit, jak by to probíhalo. V tomto směru jsem docela pesimistou. Uvidíme za dva, tři, čtyři měsíce. Faktem je, že restartovat tenis je obtížné. Hrají ho lidé z celého světa, všichni cestují. A hrát bez diváků, to pro mě není sport,“ má jasno třiatřicetiletý mazák.

Chápe však, že ne každý má na věc stejný pohled. „Pro mě je to snadnější, moje kariéra je skoro u konce. Pro dvacetileté tenisty je to jiné. Pokud tedy budeme muset hrát bez diváků v zájmu záchrany tenisu, udělejme to. Ale doufám, že až tak daleko situace nezajde,“ přeje si Gasquet.

Osobně se nejvíce bojí nejistoty. „Děsí mě, že nevíme, kdy se vlastně bude pokračovat. Čím jste starší, tím je to těžší. Ale tak je to všude, nejen v tenisu. Musíme se přizpůsobit a udělat vše, co bude v našich silách,“ ujišťuje francouzský reprezentant, jenž letos stačil zasáhnout do tří turnajů ATP. V Montpellieru a Dubaji došel do čtvrtfinále, v Marseille vypadl v úvodním kole.