Gesto od sponzora! Hráči Kanady obdrží záchranný balíček

- Radek Štohl

Velký krok na začátku týdne učinila Kanadská národní banka. Jeden z největších sponzorů kanadského tenisu uplynulých let se rozhodl vytvořit program, jehož prostřednictvím se tamní tenisté dočkají finanční výpomoci v době koronaviru.

Kanadský tenis v poslední době zažívá skvělé časy. Daviscupový výběr se loni v Madridu dostal až do finále mužské týmové soutěže, hlavními oporami přitom byli dvacetiletý Denis Shapovalov (16. místo žebříčku dvouhry) a devatenáctiletý Félix Auger-Aliassime (20.). 

Ještě lépe je na tom ženský tenis. Zkušené deblistce Gabriele Dabrowské náleží sedmá pozice žebříčku čtyřhry, o příčku lépe si vede singlistka Bianca Andreescuová. Devatenáctiletá hráčka prožila výbornou sezónu 2019, ve které dobyla US Open.

Ne všichni však v současnosti oplývají takovým štěstím. Právě pro níže postavené hráče na žebříčku je připravený nový program, který zahrnuje následující kritéria:

  • finanční přínos obdrží kanadští singlisté nacházející se mezi 100. až 750. místem
  • finanční přínos obdrží kanadští deblisté nacházející se mezi 25. až 100. místem
  • finanční přínos obdrží kanadští junioři v TOP 100 žebříčku ITF
  • finanční přínos obdrží kanadští tenisté na vozíku do 50. místa

Zmínění hráči se v závislosti na žebříčkovém postavení dočkají příspěvku od 10 000 do 20 000 dolarů, někteří z nich si tak přijdou až na tři sta padesát tisíc českých korun. Program celkově zahrne třiadvacet tenistů, včetně velkého talentu, kterým je Leylah Annie Fernandezová.

„Jsem teprve sedmnáctiletá holka, jež tvrdě pracuje na dosažení svého snu –⁠ stát se profesionální hráčkou. Věřím, že jsem do letošní sezóny vstoupila správnou nohou, kvůli okolnostem však dosavadní ročník musel být zkrácený. Za tuto podporu jsem extrémně vděčná," nechala se slyšet finalistka turnaje v Acapulcu.

Na příspěvek mimo jiné dosáhne Steven Diez (168. místo žebříčku dvouhry), Brayden Schnur (177.) nebo Peter Polansky (192.).