WTA

Kariéra hvězdy –⁠ Nicole Vaidišová: Členka TOP 10, krok od finále grandslamu a famózní Fed Cup

- Radek Štohl

Nicole Vaidišová měla potenciál na to, aby se stala světovou jedničkou. Nakonec však dokráčela „jen" na sedmé místo žebříčku dvouhry. Dvojnásobná grandslamová semifinalistka během kariéry porazila velké hráčky, skvělou bilancí se pyšnila ve Fed Cupu.

O velkém českém talentu se mluvilo již od juniorských let. Jméno Nicole Vaidišové poprvé výrazně zazářilo na konci sezóny 2003, kdy v pouhých čtrnácti letech ovládla Orange Bowl, na prestižním turnaji do osmnácti let ztratila set až během finálového duelu.

Na skvělý výsledek navázala na následujícím Australian Open, kde vybojovala finále dvouhry i čtyřhry. Kariéru v juniorské kategorii završila na nejslavnějším turnaji světa ve Wimbledonu. Ve dvouhře dokráčela mezi osm nejlepších tenistek (prohrála s Viktorií Azarenkovou), ve čtyřhře znovu došla daleko s Veronikou Chvojkovou, se kterou postoupily do semifinále. V té době ale již přicházely úspěchy mezi dospělými.

Raketový vstup mezi profesionálky
Vraťme se ještě do sezóny 2003. Dva měsíce před Orange Bowlem se Nicole Vaidišová zúčastnila prvního turnaje mezi profesionálkami a začátek to byl vskutku ukázkový. Na podniku menší kategorie v Plzni sice začínala v kvalifikaci, její cesta však vyvrcholila ziskem trofeje.

Hned v následující sezóně ukazovala svůj velký talent. Během dvou amerických turnajů ITF přišla o dva sety –⁠ přihodilo se tak ve finále v Midlandu, v Columbusu už získala druhý titul. Úspěchy na menších podnicích zapříčinily, že Vaidišová ještě před patnáctými narozeninami začala startovat na největších světových akcích.

Na úvod postoupila do čtvrtfinále v Acapulcu, o pět měsíců později již slavila první triumf v kategorii WTA. Ve Vancouveru ustála tříkolovou kvalifikaci, v hlavní soutěži vyhrála pět zápasů, zásluhou čehož se stala šestou nejmladší hráčkou, která dobyla podnik této kategorie. (15 let, 3 měsíce a 23 dnů) Ve zbytku sezóny si také poprvé vyzkoušela účast mezi 128 nejlepšími tenistkami na grandslamu (po kvalifikaci vypadla s Justine Heninovou), v závěru uspěla na turnaji v Taškentu. První rok mezi ženami zakončila na 77. místě dvouhry.

Nicole Vaidišová ale brzy vylétla ještě výše. Před dovršením šestnácti let uhrála třetí kolo Australian Open, Indian Wells a Miami, postoupila do jednoho semifinále a dalších dvou čtvrtfinále. Přesně v den svých narozenin debutovala ve Fed Cupu, ve kterém proti Japonce Aiko Nakamurové ztratila jen čtyři hry. Ve zbytku sezóny uhrála třetí kolo Wimbledonu, na US Open vylepšila grandslamový výsledek postupem do osmifinále. Od závěrečného turnaje velké čtyřky vyhrála tři turnaje v řadě (Soul, Tokio, Bangkok), série osmnácti zápasů bez porážky skončila v semifinále Philadelphie proti Amelie Mauresmové. Na konci roku byla patnáctá.

Na začátku nové sezóny uhrála semifinále v Sydney a osmifinále na Australian Open, po tříměsíční hlušší pasáži se dostavil titul ze Štrasburku a premiérové semifinále na grandslamu. Ve čtvrtfinále Roland Garros na třetí pokus vyřadila světovou jedničku Amelii Maresmovou (6:7, 6:1, 6:2), vzápětí otočila také duel s Venus Williamsovou. Naopak v semifinále proti Světlaně Kuzněcovové získala úvodní set 7:5, ve druhém byla od začátku brejk nahoře, za stavu 5:4 ovšem zápas nedopodávala. V tiebreaku se ještě dostala na stav 5:5, koncovku nakonec nezvládla, stejně jako závěrečný set. Neúspěch s Češkou výrazněji nezamával, ve druhé polovině roku uhrála osmifinále Wimbledonu a čtyři semifinále na okruhu WTA. Po turnaji v Carlsbadu dokonce poprvé nakoukla do TOP 10 (devátá příčka).

Následující sezóna patřila k té nejvydařenější. Na Australian Open vybojovala druhé grandslamové semifinále kariéry. Ani napodruhé si finále nezahrála, když padla se Serenou Williamsovou 6:7, 4:6 poté, co v prvním setu nevyužila setbol. Po čtvrtfinále v Indian Wells, Miami a na French Open byla blízko semifinále Wimbledonu, s Anou Ivanovičovou ovšem za stavu 5:3 nevyužila tři mečboly. Ve zbytku roku odehrála pět turnajů, přidala dvě semifinále. Během měsíce května vylepšila kariérní umístění na sedmou příčku.

Ačkoliv v roce 2008 uhrála osmifinále Australian Open a čtvrtfinále Wimbledonu, tak se objevila až za čtyřicátou příčkou, na vině mimo jiné bylo jedenáct porážek po úvodním zápase na turnaji, včetně olympijského Pekingu proti Alize Cornetové. Nevydařené výsledky pokračovaly rovněž v následující sezóně, mezi největší úspěchy se zapsala třetí kola z Indian Wells a Miami, na grandslamech třikrát skončila v prvním kole. Po neobhájeném čtvrtfinále ve Wimbledonu se propadla za elitní TOP 140, nevydařila se jí ani kvalifikace US Open. Během sezóny 2010 odehrála jen pět zápasů, v březnu ve dvaceti letech poprvé ukončila kariéru.

O čtyři a půl roku později se po dvou operacích ramene na kurty vrátila, na turnajích nižších kategorií si připsala sedm výher a pět porážek. V následující sezóně se po semifinále v Midlandu dostávala na okruh WTA, v Monterrey nestačila na Anu Ivanovičovou, v Miami ve třech setech padla se Simonou Halepovou. Na konci sezóny se blížila TOP 250, vinou zdravotních problémů ale v červenci 2016 definitivně odložila tenisovou raketu. V sedmadvaceti letech.

Parádní bilance ve Fed Cupu
Nicole Vaidišová v letech 2005 až 2008 reprezentovala Českou republiku ve Fed Cupu. Až na svůj druhý zápas proti zkušenější Japonce Akiko Morigamiové vyhrála zbývajících deset utkání ve dvouhře, mimo jiné neztratila set proti Robertě Vinciové, Francesce Schiavoneové. Rovněž prorazila Danielu Hantuchovou. Její celková bilance ve dvouhře a čtyřhře činila dvanáct výher a dvě porážky.

Během kariéry česká tenistka odehrála 341 zápasů ve dvouhře, ve 225 případech slavila výhru. Celkově si dokráčela pro šest trofejí a tenisem vydělala přes dva a tři čtvrtě milionu dolarů. Na první místo světa a zisk grandslamového titulu to však nakonec ani přes slibný začátek nestačilo.

Nejlepší umístění ve dvouhře: 7. místo
Nejlepší umístění ve čtyřhře: 128. místo
Největší výhry: 8 skalpů hráček TOP 10:
1. místo žebříčku dvouhry – Amélie Mauresmová (osmifinále French Open 2006)
1. místo žebříčku dvouhry – Amélie Mauresmová (čtvrtfinále Moskva 2006)
3. místo žebříčku dvouhry – Jelena Jankovičová (osmifinále Curych 2007)
3. místo žebříčku dvouhry – Jelena Jankovičová (čtvrtfinále Sydney 2008)
4. místo žebříčku dvouhry – Amélie Mauresmová (osmifinále Wimbledon 2007)
6. místo žebříčku dvouhry –Anastasija Myskinová (2. kolo Charleston 2005)
8. místo žebříčku dvouhry – Jelena Dementěvová (osmifinále Australian Open 2007)
8. místo žebříčku dvouhry – Anna Čakvetadzeová (osmifinále Wimbledon 2008)
Nejlepší výsledek na grandslamu ve dvouhře: Semifinále French Open (2006), Australian Open (2007)
Nejlepší výsledek na grandslamu ve čtyřhře: Osmifinále Australian Open (2008)
Nejlepší výsledek na grandslamu ve smíšené čtyřhře: Osmifinále French Open a US Open 2005, Wimbledon 2008
Počet finále na okruhu WTA ve dvouhře: 7 (6 titulů –⁠ Vancouver, Taškent, Soul, Tokio, Bangkok, Štrasburk)