ATP

Není to jeho úkol. Rodionovová se zastala Thiema v kauze finanční podpory slabším hráčům

- Marek Bartošík

Že bude Dominic Thiem někdy považován za toho špatného, se jeví jako příběh ze science fiction. Šestadvacetiletý Rakušan se však dočkal kritiky, když důrazně odmítl plán finanční pomoci hráčům, kteří se nacházejí v nižších patrech žebříčku. Nyní se z tábora, kam směřoval své námitky, dočkal podpory.

Arina Rodionovová je jednou z mnoha hráček, jež se tenisem slušně uživí, avšak závratné částky určené těm nejlepším je míjí. Navzdory tomu se rozhodla důrazně postavit za Dominica Thiema, který je v posledních dvou týdnech terčem ostré kritiky za své výroky.

Rakušan totiž důrazně odmítl nápad na zavedení fondu pro žebříčkově hůře postavené tenisové kolegy s tvrzením, že nikomu z nich nehrozí hladovění. Kromě toho zpochybnil úsilí některých hráčů pohybujících se na turnajích nižší kategorie.

„Myslím, že všichni by v této kauze měli přestat řešit Dominica. Nezáleží, kolik vydělává, jsou to jeho peníze. Není jeho chyba, že žebříčkově horší mají ‚málo‘ peněz. Je to úkol pro ITF,“ uvedla třicetiletá Australanka.

Rodionovová také použila emotikon hlásící se ženy, čímž připomněla, že sama jako 69. deblistka a 152. singlistka světa patří mezi méně vydělávající tenistky. Často tak hraje na menších podnicích, na nichž ne všichni naplňují definici profesionálních sportovců.

„Dominic nemluvil o tom, že všichni jsou neprofesionální, ale divili byste se, jací lidé se na okruhu vyskytují. Osobně jsem viděla jedince, kteří jdou hrát bez jakékoliv rozcvičky,“ doplnila Rodionovová.

Kritika na adresu Thiema ostatně ztrácí význam při pohledu na jeho dobře známé aktivity. Bedlivě se zasazuje o ochranu přírody, podporuje především hnutí 4ocean, zabývající se čištěním oceánů od odpadu.

Také na rozdíl od mnoha tenisových kolegů odmítá stěhování do některého z daňových rájů. Daně platí ve své rodné zemi, kde jako člen nejbohatší části populace odevzdává s ohledem na progresivní variantu daně 50 procent výdělků.