ATP

Kterak se nezastavitelný Nalbandian zapsal do historie. V Madridu ho nejvíce potrápil Berdych

- Marek Bartošík

Pokud by tenisová sezóna pokračovala v naplánovaném režimu, právě by vrcholilo antukové Masters v Madridu. Při té příležitosti si připomeňme památný počin, který před třinácti lety ve španělském hlavním městě zaznamenal David Nalbandian, když porazil Rogera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Djokoviče.

Madridské Masters se v roce 2007 ještě konalo na tvrdém povrchu (hala) ve druhé polovině října. Na prestižní trofej si brousili zuby tři nejlepší tenisté světa Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič.

Favoritem byl obhájce titulu Federer, toho času jasná světová jednička se třemi vyhranými grandslamy v kalendářním roce. Hodně se čekalo i od Djokoviče, finalisty US Open a vítěze Masters v Miami a Montréalu. A Nadal doufal, že přidá další úspěch na svém nepříliš oblíbeném povrchu.

To by ale nesměl ve startovním poli figurovat David Nalbandian, jemuž patřila až 25. příčka v žebříčku. Tehdy pětadvacetiletý Argentinec byl znám velmi kvalitní celodvorcovou hrou, dominoval především vynikajícím obouručným bekhendem.

Nalbandian na úvod madridského klání otočil utkání proti Arnaudu Clementovi. Ve druhém kole se na výhru také nadřel, světovou jedenáctku Tomáše Berdycha přetlačil až v rozhodujícím tiebreaku.

Jak se později ukázalo, žádný další elitní hráč Nalbandiana tak nepotrápil. V osmifinále dominoval proti svému krajanovi Juanu Martínu del Potrovi, ve čtvrtfinále povolil Nadalovi jen tři gemy. Následně přetlačil ve dvou těsných setech Djokoviče. Ve finále proti Federerovi začal hrozivě, v první sadě získal jediný gem. Přesto se oklepal a dokráčel k vítězství 1:6, 6:3 a 6:3.

„Byl jsem velmi soustředěný, věděl jsem, že musím hrát neuvěřitelně. Všechno si sedlo. Porazit tolik skvělých hráčů je pro mě velmi povzbuzující,“ radoval se Nalbandian po téměř nadlidském výkonu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Madrid 2007: @nalbandiand makes history on the ATP Tour ? #MMOPEN

Příspěvek sdílený ATP Tour (@atptour),Kvě 4, 2020 v 2:22 PDT

Díky svému tažení v Madridu 2007 je za posledních 35 let jediným tenistou nacházejícím se mimo Top 10, jenž dokázal porazit všechny tři nejlepší hráče žebříčku na stejné akci. Mimochodem právě Federera, Nadala a Djokoviče na jediném turnaji dosud porazil pouze Nalbandian.

Do nepříliš početné skupiny hráčů mimo elitní desítku, pyšnící se dvěma vítězstvími nad členy Top 3 na jediném podniku, patří také Tomáš Berdych (Wimbledon 2010, Federer a Djokovič), Petr Korda (Grand Slam Cup 1993, Sampras a Stich) a Miloslav Mečíř (US Open 1986, Wilander a Becker).

Nalbandian se o pouhé dva týdny později dočkal dalšího cenného zápisu, když na cestě za titulem v Paříži vyškolil Federera a Nadala (Španěl dokonce schytal kanára). Kvůli průměrným výsledkům z první poloviny sezóny se však Argentinec na úkor Richarda Gasqueta těsně nedostal na Turnaj mistrů, kde mohl navázat na svůj triumf z roku 2005.

Po fenomenálním závěru sezóny už Nalbandian žádné velké úspěchy do své sbírky nepřidal, kariéru ukončil v roce 2013.