Před odletem do Austrálie jsem brečel jako dítě, přiznal hvězdný Ital. A jak je to s nemocemi?

- Filip Lefenda

Současnou situaci, kdy je tenisový okruh pozastaven, zvládá lépe než mnozí ostatní. Ještě aby ne – největší muka totiž Fabio Fognini pravidelně prožívá na přelomu roku, kdy musí opustit nejbližší a přepnout opět na novou sezónu. "Je to jako bych byl chvíli součástí úplně jiného života," říká muž, který má konečně dostatek času na své dvě ratolesti.

„Nejhorší období v roce je pro mě mezi prosincem a lednem, kdy je člověk opět blízko létání po světě,“ přiznal jedenáctý hráč světového žebříčku. Ten si totiž předcházející mezičas mezi koncem staré a začátkem nové sezóny vždy velmi užívá. „Vídám se s přáteli a vychutnávám si výborné jídlo,“ líčí Fognini.

Když se pak blíží čas, kdy musí své blízké opustit, mívá to na něj dlouhodobě neblahý vliv. Na jeho psychiku, ale i tělo. „Na konci tohoto příjemného období na mě vždy dolehne nemoc. Jednou jsou to horečky, jindy kašel. Mám to tak už asi deset let,“ přiznal  dvaatřicetiletý Ital.

„Měl jsem možnost být doma, v blízkosti rodiny a kamarádů. To se mi i přes veškerou snahu v průběhu sezóny nedaří. Je to skoro, jako bych byl chvíli součástí úplně jiného života, proto se mi to děje,“ zamýšlel se na Facebooku manžel úspěšné bývalé tenistky Flavie Pennettaové nad náročným přechodem mezi osobní a profesní životní rovinou.

Ještě těžší je to ale pro Itala v poslední době. V roce 2017 se mu narodil syn Federico, na konci loňského prosince pak dcera Farah. „Vzpomínám si, když bylo mému prvnímu dítěti osm měsíců a my byli s Flavií před sezónou v Miami. To období bylo opravdu jedinečné, dokonalé. Když jsem pak musel odletět do Austrálie, brečel jsem jako malé dítě. Nedokázal jsem si představit, že je opustím,“ vzpomínal Fognini.

Současná nezáviděníhodná situace je tak pro majitele devíti singlových a pěti deblových titulů z okruhu ATP přeci jen snesitelnější než pro mnoho „kolegů“. Jak vidno z častých příspěvků na sociálních sítích, temperamentní Ital si období, kdy může být konečně naplno se svou rodinou, skutečně užívá.