Italian Open 2006: Zápas, který ovlivnil kariéru Rogera Federera

- Jan Vojkůvka

Fenomenální švýcarský tenista Roger Federer je jedním z nejlepších hráčů historie bílého sportu. Na paty mu ovšem stále více šlapají Novak Djokovič a Rafael Nadal. A právě druhý jmenovaný v roce 2006 změnil kariéru Maestra, když ho v pouhých 19 letech dokázal porazit i přes nepříznivý vývoj střetnutí.

Federer tehdy ve finále turnaje v Římě vedl 7:6, 6:7, 4:6, 6:2 a 5:2. Byl pouhý jeden fiftýn od vítězství, měl dva mečboly. A přesto v tiebreaku pátého setu s mladým Nadalem (podruhé během tří týdnů) padl.

Tato porážka měla podle Emilia Sancheze, bratra bývalé světové jedničky Arantxy Sanchezové Vicariové a bývalého 7. hráče světa, masivní dopad na kariéru švýcarského tenisty. Měl mladého soka na lopatě, mohl přerušit jeho vítěznou antukovou sérii, kterou započal v dubnu 2005, ale nakonec zůstal v jeho stínu.

„V tom utkání dokázal hrát perfektně a neskutečně se adaptoval na antuku, kterou nikdy neměl nejsilnější,“ podotkl Sanchez. „Dělal všechno parádně, od fyzické a psychické stránky až po taktiku a techniku, ale když přišel klíčový okamžik, nechal se unést a antuka mu víc nedovolila.“

Nadal odvrátil mečboly, stáhl svou ztrátu a dovedl bitvu do tiebreaku, ve kterém ukořistil velmi cenné vítězství. Potvrdil jím, že ani fenomenální Švýcar jej nedokáže zastavit.

Byl to přitom teprve jeden z prvních dílků jejich rivality, která přinesla Španělovi 26 výher ze 42 zápasů. Jak by se jejich bilance vyvíjela, kdyby tehdy v Itálii triumfoval Federer a povedlo se mu nabourat Nadalovo sebevědomí?

„Pokusil se mečboly doslova přehrávat, Rafa se z toho dostal a získal sebedůvěru. Pak ho porazil i v Paříži na French Open,“ pokračoval Sanchez. „Pokud by Federer jeden z těch mečbolů využil, mohlo to úplně změnit věci, co se staly poté v jeho kariéře, protože mu pak trvalo nějaký čas, než zase dokázal Nadala na antuce adekvátně vyzvat,“ dodal.

Federer dokázal svého největšího rivala na jeho královském povrchu porazit pouze dvakrát. V Hamburku 2007 a Madridu 2009. Dalších 14 zápasů naopak prohrál.