Talent s chabým zdravím. Přestal jsem dýchat, přiznal nové problémy

- Jan Vojkůvka

Nikdy nekončící zdravotní patálie u talentovaného Australana Thanasiho Kokkinakise píší svou další epizodu. Tenista, který v roce 2018 dokázal vybojoval skalp Rogera Federera, a na žebříčku vystoupal až na 69. místo, přiznal další problémy se zdravím, které ho postihly na začátku tohoto roku.

Už v roce 2013 vynechal mladý tenista půl roku kvůli zranění a výčet jeho problémů se poté začal rozšiřovat. Levé rameno, prsní sval, trable s krkem, kotníky, pravým ramenem, znovu bolesti prsního svalstva... V roce 2016 dokonce odehrál jen jeden zápas, o rok později jen osm turnajů.

Jeho kariéra dostávala při všech pokusech o comeback mezi elitu pořádně na frak. Jak ostatně sám uvedl, ještě nikdy neabsolvoval kompletní sezonu. A, bohužel, stejné to bylo i letos, kdy přišel o úvodní měsíce, ve kterých se ještě mohlo hrát. Ve spánku totiž bojoval o život.

A to ho neskutečně vystrašilo...

„Řekli mi, že když jsem spal, přestal jsem dýchat. Můj krk byl hrozně zanícený,“ uvedl Kokkinakis pro FOX Sports Australia. „Ztratil jsem 10 kilogramů, protože jsem vůbec nemohl jíst. Teď se hlavně snažím zůstat zdravý...“

„Nesnažím se dívat příliš dopředu a zkouším příliš na vše netlačit. Až dostanu potvrzení, že je vše v pořádku, tak se do toho zase pustím,“ říká s obavami, ale zároveň s velkým odhodláním.

Jeho problémy začaly těsně před Australian Open, o které vinou zdravotních problémů přišel. Zpočátku své trable sváděl na horší kvalitu ovzduší, jež byla v Austrálii způsobena sérií požárů.

„Ale zjistil jsem, že je něco špatně. Snažil jsem se už v prosinci trénovat, ale velmi rychle mi docházela energie. V noci jsem se kvůli horečce musel i čtyřikrát nebo pětkrát převléknout, postel jsem měl celou promočenou,“ popisoval Kokkinakis.

„Myslel jsem, že to má něco společného s požáry a veškerým kouřem v ovzduší. V Melbourne jsem chtěl nastoupit, ale zase mi došla šťáva. Tak jsem se vrátil do Adelaide, kde žiji, a nemohl jsem vůbec jíst. Jen pít vodu. Tak jsem nakonec skončil v nemocnici,“ podotkl čtyřiadvacetiletý hráč.

„Teď se cítím o něco lépe, relativně zdravý, ale je to všechno už frustrující,“ dodal zoufale.