Budiž rivalita. Djokovič a Nadal ji naplno odstartovali před 13 lety

- Marek Bartošík

K pevným bodům mužského tenisového okruhu patří soupeření Novaka Djokoviče a Rafaela Nadala. Tihle dva spolu svedli už 55 bitev, mnohé z nich se zapsaly do tenisové historie. Velká rivalita, patřící k nejvýznamnějším nejen v bílém sportu, nabrala obrátky dvojicí duelů ze severoamerických betonů z března 2007.

„Jsem velmi nadšený, je to můj první velký proslov,“ řekl na slavnostním ceremoniálu po finále Indian Wells 2007 Novak Djokovič. Devatenáctiletý tenista v souboji o trofej sice podlehl Rafaelu Nadalovi, přesto pro něj měl turnajový výsledek velký význam – poprvé si zajistil posun do elitní desítky.

Jeho dvacetiletý soupeř Nadal se tou dobou pyšnil už dvěma tituly z Roland Garros a finále Wimbledonu. Nebylo tedy překvapením, že světová dvojka zvítězila 6:2 a 7:5, čímž zaznamenala sedmou trofej z turnaje Masters. „Brzy bude patřit mezi nejlepší hráče světa,“ řekl posléze o srbském finalistovi spokojený šampion.

Djokovič jeho slova potvrdil možná dřív, než si sám Nadal myslel. Po pouhých deseti dnech ve čtvrtfinále Masters v Miami vyřídil španělského favorita 6:3 a 6:4. Posléze zničil Andyho Murrayho, aby ve finále vyzrál i na Federerova kata Guillerma Canase. Po triumfu vyskočil na sedmé místo ve světovém pořadí.

Ačkoliv zápasy z Indian Wells a Miami 2007 nebyly prvními mezi Djokovičem a Nadalem, právě ony spustily rivalitu, která dosud přinesla osm grandslamových finále. Premiérový souboj ze čtvrtfinále Roland Garros 2006 totiž srbský mladík po dvou prohraných setech skrečoval.

Jestliže po Miami 2007 měli Djokovič a Nadal na kontě dohromady „pouhých“ osm získaných Masters, aktuálně jsou už na čísle 69. Snad budou mít tyhle legendy bílého sportu brzy možnost na zapsání jubilejní sedmdesátky.