Přiznání po letech. Chtěli mě podplatit na Australian Open, říká tenista

- Jan Vojkůvka

Sport a sázení na něj jsou na světě dlouhá léta. Stejně tak je od dávných dob přítomné i pokoušení přiklonit štěstí na svou stranu. Před 11 lety se do podobného kolotoče dostal i ukrajinský tenista Sergij Stachovskij, jemuž byly nabídnuty velké peníze, pokud úmyslně prohraje...

Jednalo se tehdy o zápas prvního kola Australian Open v roce 2009. Stachovskij v něm nastoupil do zápasu proti Francouzovi Arnaudu Clementovi. Ještě před samotným duelem však za Ukrajincem přišli dva muži...

„Nabídli mi 100 tisíc dolarů, pokud s Clementem prohraji první kolo,“ přiznal po letech Stachovskij, bývalý 31. hráč světa, v rozhovoru pro ukrajinskou televizi. „Byli dva a byli posláni investory,“ popsal.

Nabídku odmítl, přesto, byť nedobrovolně, podmínky splnil. Neudržel totiž vedení 2:1 na sety a prohrál 3:6, 6:2, 6:4, 2:6, 1:6. „Když jsem odcházel z kurtu, tak mít tam ty dva po ruce, praštím je raketou,“ vzpomínal na své tehdejší myšlenky.

Situace s sázkaři měla dokonce dohru u TIU. Této jednotce pro potírání korupce se Stachovskij s incidentem svěřil. Funkcionáři se ukrajinského hráče zeptali na jména lidí, kteří se ho snažili podplatit, ale nic konkrétního nakonec vyřčeno nebylo.

Důvodem byl Stachovského strach. Nikoliv o sobě, ale o své nejbližší. „Zeptal jsem se TIU, jestli dokáží ochránit mou rodinu, která byla na Ukrajině,“ poodhalil. „Řekl jsem jim, že ti lidé, co se mě snažili podplatit, že za nimi jsou hodně nebezpeční lidé. Odpověděli ale, že mi nemohou nic zaručit,“ dodal Stachovskij.